Oldalletöltések száma: 6500705
2018. május 26. szombat 02:28,
Fülöp és Evelin napja van.

A jelentés kiváló, ellentétben a levegővel

fust kemeny orientpress huAz ember egészsége érdekében bátran kimegy a települése, városa parkjába futni, vagy sétáltatja a gyermekét az általa frissnek, egészségesnek tartott levegőjű utcákon, pedig meglehet, éppen ekkor teszi a legrosszabbat magával, gyermekével.

   Köszönő viszonyban sincs a valósággal az Állami Számvevőszék (ÁSZ) számos megállapítása, amelyeket „A levegő minőségének védelmét szolgáló intézkedések ellenőrzése” című jelentésében tett – állapította meg a Levegő Munkacsoport. Minderről a Független.hu írt.

   Eredményesnek tekinti az ÁSZ a levegő minőségének javításáért tett intézkedéseket. Az adatok azonban mást mutatnak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi Jelentése szerint Magyarországon évente több mint 14.000 ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, amivel ezen a téren – lakosságarányosan számítva – az egyik legrosszabb helyet foglaljuk el Európában. Az Európai Bizottság adatai szerint a szennyezett levegő miatt évente több mint 1500 milliárd forint veszteség éri a magyar gazdaságot, beleértve 3 millió elvesztegetett munkanapot.
   Elégedetten állapítja meg az ÁSZ, hogy a kormányhivatalok a légszennyezettségi zónákra vonatkozó levegőminőségi tervvel rendelkeztek, vagyis Magyarország egész területére vannak tervek a légszennyezés csökkentésére. Főleg a levegőminőségi mérőállomások adatainak alakulását veszi figyelembe az ÁSZ, viszont a mért értékek nem tükrözik az embereket érő szennyezés súlyosságát: nagyon kevés a mérőállomás, így rengeteg település, illetve településrész van, ahol súlyosan szennyezett a levegő, de ezt nem mérik.
   Magyarországon a legsúlyosabb légszennyezést lakossági szilárd tüzelés, és ezen belül is a hulladékégetés okozza. Az ÁSZ jelentése szerint a kormányhivatalok hatósági és felügyeleti feladataikat megfelelően látták el. Ugyanakkor a Levegő Munkacsoport több éves tapasztalatai és egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint is az illegális lakossági hulladékégetések elleni hatósági fellépések – ha egyáltalán megtörténnek – az esetek túlnyomó többségében sikertelenek.
   Az ÁSZ jelentése számos megtett intézkedést sorol fel, azonban semmivel nem igazolja, hogy ezek az intézkedések bárhol is érdemben javították volna a levegő minőségét.
   Elismeréssel szól a jelentés arról, hogy az illetékes minisztérium a lakossági fűtéssel kapcsolatos szemléletformálási tevékenységet végez. Ez a tevékenység valóban rendkívül fontos és elismerésre méltó, azonban a jelentés másik fejezetéből kiderül, hogy erre a tevékenységre a szükségeshez képest elenyésző összeg jut – összegezte a jelentés ellentmondásait a Levegő Munkacsoport.