Oldalletöltések száma: 6500682
2018. május 26. szombat 02:23,
Fülöp és Evelin napja van.

Mikró, mosogatógép, ecet, végzetes csapás a baktériumokra

mosatlan edeny northernstar. nfoA mosogatószivacs szinte minden háztartásban megtalálható konyhai eszköz, ha nem is a legkedveltebb. Felmérések sora bizonyítja, hogy a mosószerek használata ellenére több baktériumot tartalmaznak akár egy heti használat után is, mint egy WC-deszka. Legjobb időnként lecserélni, vagy fertőtleníteni.

   A konyhai szivacsokat a használat gyakoriságától függően két-háromhetente cserélni kell, addig pedig a szivacs tisztítására szerencsére a legegyszerűbb módszerek is működnek – írta a Femima.hu a Good Housekeeping Research Institute laboratóriumi kutatóinak vélemény alapján.

   A mosogatószivacshoz hasonlóan nagyon sok háztartásban van mikrohullámú sütő is, amelyet ezúttal összehozhatjuk a szivaccsal. A fertőtlenítendő, körülbelül féldecinyi vízzel telített szivacsot a mikrohullámú sütőbe kell tenni, majd egy percig magas fokozaton melegítve. Cellulózszivacsnál a hatékony végeredményhez egy deciliter vízre és két perc melegítésre van szükség. Ez a módszer a baktériumok 99,9%-át elpusztítja. A felforrósodott szivacshoz viszont nem ajánlatos azonnal hozzáérni, fémet tartalmazó daraboknál pedig nem alkalmazható a módszer.
   Mosogatógépben is fertőtleníthető a szivacs, ehhez a felső tálcára kell tenni, majd szárítással együtt elindítani a mosogatóprogramot. A vizsgálatok szerint a mikrózásos technikához hasonlóan a módszer a baktériumok ugyancsak majd’ száz százalékát képes volt megölni.
   Tisztítható ecettel is, az ecet a laboratóriumi adatok szerint a baktériumok 99,6%-ával végez. A szivacsot öt percen át magasabb koncentrációjú ecetben kell áztatni, majd leöblíteni és kifacsarni – ajánlotta a Femina.hu.