Oldalletöltések száma: 7027596
2018. augusztus 17. péntek 03:54,
Jácint napja van.

Ha vannak ilyen szokásai, változtasson rajtuk

taska vallon taskaweb huMinden embernek vannak szokásai, amelyek a kora előrehaladtával akár megrögzöttekké is válhatnak. Ezek között akadnak ártatlanok és vannak olyanok, amelyek akár az egészségére is károsak lehetnek.

   A Reader's Digest által megkérdezett orvosok összeállítottak egy listát az egészségre káros szokásokról, és bármilyen meglepő is, ezúttal kihagyták a dohányzást és alkoholfogyasztást a felsorolásból. Azok ártalmai ugyanis mindenki előtt ismeretek. A listáról a Dívány.hu írt.

   Az ember számára mindig van valami sürgős teendő, még akkor is esetleg a munkát, vagy éppen a tévésorozat egyik izgalmas részét részesíti előnyben, amikor már régen a WC-re kellene mennie. Pedig a vizelet visszatartása igen káros, a benne lévő baktériumok ennek révén is elszaporodhatnak a húgyhólyagban, de akár még a vese is károsodhat.
   A rágógumi rágása sokakat megnyugtat, másokat a látvány is utálattal tölt el. Az eredetileg az állkapocs erősítésére feltalált gumi sűrű használata azonban nem igazán tesz jót a temporomandibuláris (a koponya halántékcsontját és az alsó állcsontot összekötő) ízület egészségéne. Ugyancsak káros a körömrágás, amely túl azon, hogy rossz látvány, még a fertőzések melegágya is. A körömágy elfertőzésével például paronychiát, a körömlemezt körülvevő körömszél gennyes gyulladását is sikerülhet elérni, a köröm alól, illetve az ujjakról a szájba jutó kórokozók pedig sok betegséget okozhatnak.
   A fogmosás hanyagolása igen sokak problémája, pedig az évenkénti egy fogkefe biztos út a fogfájáshoz. Ugyancsak korunk szokása a képernyőbámulás, legyen az számítógépes monitor, tablet, vagy televízió, a képernyőt bámulva hosszú távon károsodik a szem. Jó tanács monitor használata esetére, hogy 20 percenként 20 másodpercen nézzünk egy távoli, pár méter távolságra lévő pontra. Ugyanígy a modern kor szokása, csapása a folyamatos ülés, amely mindenféle civilizációs betegség többek között az elhízás, cukorbetegség és magas vérnyomás kiváltó oka lehet.
   Ezzel is összefügghet a rossz testtartás, amely nem csak a mozgásszervek, de az emésztő-, sőt a légző rendszer működését is károsíthatja, csökkentve a has- és a mellüreg méretét.
   A hölgyek előszeretettel viselnek egyvállas táskát, pedig az, különösen, ha súlyos, nyomást helyez a nyakból a karok felé futó idegekre is, ez pedig a karban zsibbadást, bizsergést, fájdalmat okozhat.
   Ugyancsak elsősorban a hölgyek káros szokása a szép, am nem jó méretű cipő viselése, pedig a lábbeli minősége a lábfej, térdek, csípő és az egész hát egészsége szempontjából is rendkívül fontos. Achilles-sérülésektől a hátfájásig sokféle bajt okozhat egy rossz cipőválasztás.
   Nyaranta mindinkább kötelező a napkrém használata, ezeknél a kifelejtett részeknél keletkezik a baj. Ilyen például a fül az a testrész, szóval a naptejjet nem árt gondosan felkenni, nehogy valamelyik testrész túl sok káros sugárzásnak legyen kitéve.
   A rendszertelen alvás káros hatásáról is cikkek tömege szól, a kevés és rendszertelen alvás idővel igen komoly betegségekhez vezethet. Nem árt tehát odafigyelni rossz szokásainkra, ha egészségesen akarunk élni.