Oldalletöltések száma: 7027581
2018. augusztus 17. péntek 03:53,
Jácint napja van.

Olcsóbb, gyorsabb lehet a DNS-vizsgálat

dns computerworld comManapság nincs olyan krimi, vagy nyomozós film, amelyben legalább egyszer ne hivatkoznának a DNS-vizsgálatra. A genetikai információkat tároló DNS, vagyis a dezoxiribonukleinsav minden embernél más, ugyanakkor kimutatható belőle az egyén más emberekkel való vérségi kapcsolata.

   A Columbia Egyetem és a New York Genome Center kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amely gyorsan és pontosan azonosítja az embereket a DNS-ből – írta a Worldpharmanews.com cikke nyomán a Drportal.hu.

   Az új technológia a tömegkatasztrófák áldozatainak azonosításától a bűnügyi helyszínek elemzéséig sokoldalúan felhasználható, ám a legközvetlenebb felhasználási módja a rákgyógyítás lehet, ahol segíthet a beteg vagy fertőzött sejtvonalak megjelölésében. A kutatás eredményéről az eLife legújabb kiadásában számoltak be.
   A szoftvert úgy tervezték, hogy MinIOn-on fusson, amely egy olyan, hitelkártya méretű készülék, amely mikroszkopikus pórusain keresztül áramoltatja át a DNS-szálakat, majd leolvassa a nukleotidok sorozatait, vagy az A, T, C, G DNS betűket. A készülék lehetővé teszi a kutatók számára a vírusok és baktériumok helyben történő tanulmányozását, de a magas hibaarány és nagy szekvenálási hiányosságai miatt mindeddig korlátozott volt az emberi sejteken való használata. (A DNS-szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS oligonukleotid nukleotid bázisainak, tehát az adeninnek, guaninnak, citozinnek és a timinnek a sorrend-meghatározására használnak).
   A tesztek azt mutatják, hogy a módszer 60-300 keresztellenőrzés után, perceken belül igazolják az egyén személyazonosságát. A tanulmány egyik vezetője, Sophie Zaaijer a MinION működését az agy azon képességéhez hasonlította, mint mikor az agy egy absztrakt Picasso képen néhány vonásból felismeri a galambot. Zaaijer szerint a módszert használva csak néhány DNS beolvasására van szükség ahhoz, hogy az adatbázisban szereplő személlyel való egyezést megállapíthassák – derül ki a Worldpharmanews.com cikkéből.