Oldalletöltések száma: 7027560
2018. augusztus 17. péntek 03:52,
Jácint napja van.

Még kilencmillió sem kell a boldogsághoz mifelénk az emberek

gazdag szegeny benefitspro comA Hegedűs a háztetőn című világhírű musical „Ha én gazdag lennék…” kezdetű betétdalának szövegét szinte mindenki ismeri és nyilvánvalóan az főszereplő kívánságával egyet is ért. Mert valóban könnyebb az élet sok pénzzel. De vajon mennyi kell a boldogsághoz?

   Erre a fontos kérdésre keresték a választ az indianai Purdue University kutatói a Gallup World Poll eredményeinek segítségével. A kutatók 164 országból összesen 1,7 millió ember adatait összesítették – írta a Bigthink.com cikke alapján a Ténygyár.hu.

   A megkérdezettek évente átlagosan 95 ezer dollárban (körülbelül 23 millió 750 ezer forint) határozták meg azt az összeget, amelyből szerintük egy ember biztosan jó életkilátásokkal, gondtalanul élhet. Ennél valamivel alacsonyabbra, 60-75 ezer dollár (15-19 millió forint) közé tették azt a pénzmennyiséget, amennyi, ha nem is nyújt hosszú távú biztonságot, legalább az érzelmi jóllétet biztosíthatja számukra.
   Természetesen a gyerekek száma, és a házastársak nagyban befolyásolhatják ezt a becslést, éppen ezért a kutatók ebben az esetben egyedülállókat vizsgáltak, hogy minél több „torzító tényezőt” kizárjanak. Ráadásul az sem mindegy, hogy valaki hol él, hiszen egészen más a boldogsághoz szükséges pénzmennyiség New York-ban, mint Indiában.
   A kutatást vezető Andrew T. Jebb szerint nagy eltérések vannak a világ különböző régióiban: a gazdagabb területeken sokkal több pénz kell a boldogsághoz, ennek pedig elsősorban az az oka, hogy az emberek a körülöttük élők életszínvonalához hasonlítják a saját helyzetüket. Így Kelet-Ázsiában, Ausztráliában, Új-Zélandon valamint Nyugat- és Észak-Európában az érzelmi jólléthez szükséges éves összeg a megkérdezettek szerint átlagosan 50 ezer dollár (12,5 millió forint), a Közel-keleten például 110-125 ezer dollár (27,5-31 millió forint), a világ többi részén viszont ennél kevesebb is elég. Kelet-Európában és a Balkánon például 35 ezer dollárra (körülbelül 8,75 millió forint) becsülik azt a küszöbértéket, ami mellett az emberek már elégedettek lehetnek az életükkel.
   A kutatók emellett arra is egyértelmű bizonyítékokat találtak, hogy a pénz egy bizonyos szint felett már nem tesz boldogabbá, a fenti összegeknél többet keresők kevésbé elégedettek az életükkel és az érzelmi jóllétük sem olyan biztos. Akik ennél is többet keresnek, és az alapvető szükségleteiken, mint az étel vagy a lakhatás túlmenően sok minden mást is megengedhetnek maguknak, a fogyasztás önmagában egyfajta szükségletté válik. Ők folyamatosan másokhoz hasonlítgatják magukat, és azt figyelik, a másiknak mennyivel van több vagy jobb vagyontárgya, ez viszont sokkal inkább frusztrálttá teszi őket, mint boldoggá – írta a Ténygyár.hu.
   Annyit azért leszögezhetünk, hogy a fentebb leírt közel kilencmillió forint, amennyi a válaszadók szerint mifelénk szükséges a boldogsághoz, a legtöbb embernek még álmaiban sem jöhet össze.