Oldalletöltések száma: 8445449
2019. március 22. péntek 11:38,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Tízezrével esszük a műanyagrészecskéket

sult csirke tripadvisor comA műanyag a termékek tömeggyártásánál a legtöbbet használt anyag, számtalan fajtája létezik, attól függően, hogy nejlonzacskóhoz, vagy az űrállomás egyik nagy biztonsággal működő alkatrészének gyártásához alkalmazzák. De a műanyag, amely mára nélkülözhetetlenné vált az életünkben, éppen azt veszélyezteti.

   Nemrégiben arról számoltunk be, hogy műanyag szemcséket fogyasztunk az ásványvízzel, most meg arról kaptunk hírt, hogy akár száznál több mikroműanyag-szemcsét is lenyelhet az ember minden egyes főétkezéskor. Ezt állapították meg ugyanis a skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói.

   A szakemberek szerint a műanyagszemcsék, amelyek egyebek között a bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak, a házi porral keveredve hullanak az ételekre – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
   A kutatók porfogó ragasztócsíkokat tartalmazó Petri-csészéket tettek az asztalokon lévő lapostányérok mellé a főétkezések alkalmával három háztartásban. Egy húszperces étkezés során akár 14 műanyagszemcse is összegyűlt a Petri-csészékben, ami azt jelenti, hogy egy átlagos lapostányérra körülbelül 114 műanyagszemcse hullik rá ennyi idő alatt.
   A Heriot-Watt Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egy átlagember évente akár 68 415 potenciálisan veszélyes műanyagrészecskét is lenyelhet csupán a főétkezések alkalmával.
   A kutatók érdekességképpen összevetették az éti kagylókban és az otthon elkészített ételekben előforduló mikroműanyag-szemcsék mennyiségét. Az eredményeik kevesebb mint két mikroműanyag-szemcsét mutattak kagylónként, amelyek elfogyasztásával tehát évente nagyjából 100, míg az ételekre hulló házi por révén 13 731-68 415 mikroműanyag-szemcse kerülhet egy átlagember szervezetébe.
   A tanulmány szerzőinek véleménye szerint az otthon készített ételekben kimutatott műanyagszemcsék nem az élelmiszerekből vagy a főzés folyamán kerültek a fogásokba, hanem a házi por révén.