Oldalletöltések száma: 8445381
2019. március 22. péntek 11:27,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Rendesek a magyar autósok, még ha autóban ülve ez nem is látszik

ittas vezeto kevinmd comAki rendszeresen vezet autót, tapasztalhatja, hogy autós társai milyen sokszor hagyják figyelmen kívül a közlekedési szabályokat, de még a józan ész kívánta óvatosság sem jellemző rájuk. Ezek után természetesen meglepő, hogy úgy összességében mégiscsak szabálykövetők a magyar autósok.

   A magyar autóvezetők európai viszonylatban is jelentős arányban tartják be a közlekedésbiztonsági előírásokat, azok között is első helyen az alkoholtilalmat – közölte a La Libre Belgique című belga napilap egy belga felmérésre hivatkozva hétfőn. Minderről a Világgazdaság írt.

   A brüsszeli központú, vezetői szokásokat elemző belga központ (ESRA) 2017-es adatokat összesítő jelentése szerint a magyar autóvezetők 11 százaléka ült volánhoz alkoholfogyasztást követően. Hasonló adattal Csehország rendelkezik, amelyet Lengyelország (12 százalék) és Norvégia (13 százalék) követ. A legtöbb alkohollal vezető autósokat regisztráló ország között Spanyolország (35 százalék) Franciaország (41 százalék) és Belgium (42 százalék) található.
   A felmérés szerint a magyar autósok 62 százaléka lépte túl a sebességkorlátozást tavaly, ezzel Magyarország a harmadik helyen áll Lengyelország és Csehország mögött. A megengedett sebességet leginkább Finnországban (84 százalék) és Norvégiában (89 százalék) lépték túl az autóvezetők.
   Magyarország 51 százalékkal szintén a harmadik helyen áll a túlzott fáradság esetén legkevésbé kormány mögé ülő sofőrök között is. A magyar adatoknál a felmérés szerint Hollandiában és Nagy-Britanniában autóztak kevésbé fáradtan, amíg ez az arány Norvégiában és Olaszországban volt a legmagasabb.
   A legkevesebb, 15 százaléknyi autós Görögországban, Olaszországban (24 százalék), Lengyelországban és Portugáliában (53 százalék), majd ötödikként Magyarországon (55 százalék) vezetett a biztonsági öv bekapcsolása nélkül. A legtöbben, 82 százaléknyian Dániában és négy százalékkal többen Finnországban felejtik el bekötni magukat. A vezetés közben mobiltelefonálók aránya 22 százalékkal Nagy-Britanniában volt a legalacsonyabb, a sorban Hollandia, majd Belgium következett, míg Magyarországon az autósok 37 százaléka vezetett telefonálva. A vezetés közben legtöbbet mobilozó autósokat Olaszországban, Görögországban és Finnországban regisztrálták – derül ki a Vg.hu összeállításából.