Oldalletöltések száma: 8445300
2019. március 22. péntek 11:06,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Csak takarékoskodni kell egy kicsit és lehet menni az űrbe üdülni

aurora station refinedguy comA legtöbb családban, már ha telik rá, minden évben felmerül a kérdés, hogy hova menjenek üdülni. A kínálat óriási, hiszen a téli síelésektől, wellnessezésektől kezdve a nyári velencei-tavi, balatoni nyaralásokon túl még ott az egész világ. Lehet, hogy a világot nemsokára már a világűr is jelenti majd.

   Bár tehetős emberek már fizettek azért, hogy kijuthassanak az űrbe, vagy vendégeskedjenek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), az űrturizmus egyelőre még csak ígéret, de meglehet, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog – írta az Itcafe.hu.

   Korábban az űrkutatásban dolgozó szakemberek houstoni központtal létrehoztak egy vállalkozást Orion Span néven, és nemrég bejelentették, hogy várhatóan 2022-ben megnyitják a világ első űrbéli luxusszállodáját.
   Az Aurora Station nevet kapott szálloda, pontosabban űrállomás kezdetben csak egyetlen nagyobb modulból áll majd, bővítését későbbre tervezik. A kétfős személyzeten kívül négy fizető vendéget tud fogadni, a turnusokat egyelőre 12 naposban határozták meg. Az állomáson két kétszemélyes fülke lesz, a szolgáltatást igénybe venni szándékozóknak három hónapos felkészítő tanfolyamon kell részt venniük.
   Az utazás ára borsos lesz, a jelenlegi tervek szerint 9,5 millió dollárt kell majd fizetni a 12 napos űrbéli vakációért, bár a vállalatnál reménykednek abban, hogy az üzlet beindulása és a fejlesztések után ezt jelentősen lehet majd mérsékelni. A vállalt vezetője azt is megemlítette, hogy az állomás bővítése után akár bérelhető lakásokat is ki tudnak alakítani. Az előfoglalás már lehetséges, 80 ezer dollárért lehet feliratkozni. Ezt az összeget az ígéret szerint visszafizetik, ha az ügyfél időközben meggondolja magát, illetve ha a szervezők nem tudják tartani a 2022-es céldátumot.
   Az állomás fő elemét 2021-ben kívánják a Föld körül 322 kilométeres alacsony pályára állítani, vagyis nagyjából száz kilométerrel az ISS pályája alatt. A terveket egyelőre sokan fogadják kétkedéssel, ugyanis nem az Orion Span az első vállalkozás, amely belevág az űrturizmusba, de a nagy érdeklődés ellenére még egy sem valósította meg a projektet.