Oldalletöltések száma: 8445221
2019. március 22. péntek 10:52,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Frissült a Duolingo, még több tanulásra serkent

duolingo megujult 001Magyarországi megjelenése óta kísérjük figyelemmel a Duolingot, a kiváló ingyenes és igen szórakoztató nyelvoktató alkalmazást. Most komoly megújulásáról tájékoztathatjuk olvasóinkat, bár meglehet, nem mindenkinek fogja elnyerni tetszését a változtatás.

   Eddigi legnagyobb frissítését végezte el szolgáltatásban a Duolingo nyelvtanító app. A cég reméli, hogy ezzel sikerül megállítani, hogy a mélyebb nyelvi szintek elsajátítására törekvő felhasználók elpártoljanak a szolgáltatástól – írta a Hwsw.hu.

   Problémába ütközött a Duolingo nyelvtanító alkalmazás, mert a tartalmasabb nyelvi leckére vágyó tanulók kezdik elhagyni a szolgáltatást a cég megfigyelése szerint. Ennek megoldásaként a cég már néhány hónapja teszteli androidos felhasználókkal az újfajta nyelvi szintet mutató rendszert, amelyet a napokban be is vezetett Androidon, iOS-en és weben is – számolt be róla a TechCrunch. Az új Crown Levels mutatók a Duolingo szerint már jobban szemléltetik, hogy egy adott témakör elsajátításában milyen szinten áll a nyelvtanuló, és reményeik szerint ezzel sikerül megtartani a mélyebb ismeretekre vágyó felhasználókat.
   Az újfajta rendszerben mind nehezebb szintet lépni, azaz egyre többet kell gyakorolni egy új szint eléréséhez, és nehezebb feladatokat is ad a rendszer. A nehézség megnyilvánulhat például bonyolultabb mondatokban vagy éppen több olyan feladatban, ahol fordításként be kell gépelni egy mondatot az adott nyelven. Ezzel együtt egyébként több új típusú feladat is megjelent a szolgáltatásban a hallás utáni szövegértés és a kiejtés gyakorlására. A felhasználók találkozhatnak majd például fonetikai feladatokkal, amelyek egy-egy speciális hang kiejtését gyakoroltatják. Továbbá olyanokkal is, amelyek egy-egy kifejezett szó tanítása helyett inkább az összetettebb hallás utáni szövegértésre koncentrálnak.
   Egy-egy szint gyakorlása továbbra is független a haladástól, vagyis ha a felhasználó elérte az első szintet, akkor gyakorlás nélkül továbbhaladhat a következő témakörre is, ha inkább új ismereteket szeretne elsajátítani a korábban megtanultak mélyítése helyett. A közlemény szerint így az alkalmi tanulók láthatják a fejlődésüket a sok elsajátított tananyag miatt, míg, akik alaposabban szeretnék megtanulni az adott nyelvet, azok elkezdhetnek minden egyes leckét a maximum szintig elvinni. Minden egyes lecke az ötödik szintig vihető el, amelynek teljes elsajátításához már 36-40 gyakorlás elvégzésére is szükség lehet a témakör nehézségi fokától függően.
   A cég a tesztelés során úgy tapasztalta, hogy a nyelvtanulók több leckét csinálnak meg, és több időt töltöttek egy-egy témakör elsajátításával, amellyel a Duolingo szerint sikerült célt érni, és érdemes szélesebb körben is bevezetni az új szintrendszert.
   A szintrendszer frissítése a szolgáltatás eddigi legnagyobb változtatása, de a hatékonysága a közlemény hozzászólói szerint vitatható. Több nyelvtanuló is megjegyzi, hogy a magas szintje ellenére nem tudna megszólalni a való életben a sokat gyakorolt nyelven, vagyis a valóban hasznos nyelvtanuláshoz társalgásra lenne szükség az anyanyelvi beszélőkkel, amit a Duolingo csak közvetve, online és offline találkozók megszervezési lehetőségével tud biztosítani. A szolgáltatásnak viszont az a fontos, hogy minél több ideig a felületen tudja tartani a felhasználókat, amit az újfajta szintrendszerrel várhatóan sikerül megoldania – írta a Hwsw.hu.
   A Vé szerkesztősége pedig továbbra is ajánlja ezt a kiváló, szórakoztató és ingyenes alkalmazást. Megállapításunk szerint függővé lehet válni tőle, de soha rosszabb szenvedélyt.