Oldalletöltések száma: 8445196
2019. március 22. péntek 10:51,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

A klímaváltozás miatt tízmilliók kelhetnek útra, de többnyire nem felénk

kerites magyar hataron thenational.aeMa Magyarországon minden más közügyet felülír az illegális migrációtól félés. Történik ez úgy, hogy migráns (menekült) csak az óriásplakátokon látható. De a félelem belátható időn belül jogos is lehet, mert komoly esély van arra, hogy menekültek soha nem látott tömege keljen útra, hogy élhető területet találjon magának.

   A modernkori népvándorlásnak gazdasági, társadalmi, politikai és környezeti oka van, ugyanakkor nagyságrendekkel több ember kel vándorútra a saját országán belül, mint a határokon túlra. Az éghajlatváltozás óriási kényszerítő erő az országon belüli migrációra – írta a Ténygyár.hu.

   A Groundswell nevű nonprofit szervezet által összeállított jelentés három régióra, a szub-szaharai Afrikára, Dél-Ázsiára és Latin-Amerikára összpontosít, amelyek együttesen a fejlődő világ lakosságának 55%-át reprezentálják, és úgy találja, hogy az éghajlatváltozás 2050-ig több tízmillió embert fog rákényszeríteni lakóhelyének elhagyására. A klímaváltozást kivédeni hivatott és fejlesztésekre irányuló fellépés nélkül csaknem 143 millió ember lenne kénytelen elköltözni saját országán belül, hogy elkerülje az éghajlatváltozás lassan kialakuló hatásait. Elhagyják az alacsonyabb vízellátottságú, növénytermesztésre alkalmatlan, kevésbé életképes területeket, valamint a növekvő tengerszint és a megújuló viharok által fenyegetett övezeteket.
   Az említett három régión túl mélyreható elemzést végeztek három kistérségben is: Kelet-Afrikában, Dél-Ázsiában, valamint Mexikóban és Közép-Amerikában, amelyeket ellentétes éghajlati, megélhetési, demográfiai, migrációs és fejlesztési minták jellemeznek.
   A jelentés megállapításai felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás miatti belső migráció mértéke 2050-ig emelkedni fog, majd felgyorsulhat, hacsak nem születnek összehangolt klímabarát és fejlesztési lépések.
   Számos városi és város környéki területen kell felkészülni az emberek beáramlására, többek között a lakás- és közlekedési infrastruktúra, a szociális szolgáltatások és a foglalkoztatási lehetőségek javításával. A döntéshozók a rugalmas szociális védelmi szolgáltatások biztosításával és a bevándorlók bevonásával készülhetnek a tervezés és a döntéshozatal terén.
   Az éghajlati viszonyok ellehetetlenülése miatt mozgásba lendülő migránsok nem feltétlenül állnak meg a határokon. Bár a Groundswell-jelentés nem foglalkozik kifejezetten a határokon átnyúló migrációval, a modell számos migrációs csomópontot azonosít a nemzeti határokhoz közeli területeken. Az éghajlatváltozás késleltetheti is és erősítheti is a határokon átnyúló vándorlást.
   A fenyegető helyzet megoldásához három azonnali teendője lenne a politikusoknak és a szakembereknek: azonnal le kell állítani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, bele kell építeni a fejlesztési tervekbe a klímaváltozás miatt bekövetkező migráció hatásait, és erőforrásokat kell átcsoportosítani az éghajlatváltozás okozta belső migráció jelenségének tudatosításához – derül ki a Groundswell-jelentésből, amelyről a Ténygyár.hu ismertetett,