Oldalletöltések száma: 8020445
2019. január 24. csütörtök 11:17,
Timót napja van.

Csak egy plusz szóköz és máris könnyebb az olvasás

irogep tonerblog huMára már elképesztően gigantikus adatmennyiség áll az emberek rendelkezésére, amelyeket tanuláskor, ismeretek megszerzésekor, tájékozódáskor, vagy szórakozásból elolvashatnak.  A szövegek olvasása ugyanakkor időigényes, nagy figyelmet igénylő tevékenység, miközben a szövegértés sokaknak okoz nehézséget.

   A Skidmore Egyetem kutatócsapata rájött, hogyha két szóközt hagynak a pontok után a mondatok között, azzal gyorsabbá tehetik az olvasást és az információk feldolgozását – írta az Link.springer.com cikke nyomán az Arsratio.hu.

   Azokat az embereket, akik fiatalabb korukban még használhattak írógépeket arra tanították, hogy minden mondat között két szóközt hagyjanak. Minderre azért volt szükség, mert az írógépek betűtípusából adódóan két szóköz nélkül nehéz volt megmondani, hogy hol végződik az adott mondat. Ezek az emberek közül sokan folytatták ezt a hagyományt, amikor átléptek a számítástechnika korába és elkezdtek szövegszerkesztő programokat használni.
   Ugyanakkor a hagyomány esztétikai vitákat váltott ki, hogy melyik módszer néz ki jobban és többen azt állították, hogy a hagyományos két szóköz módszer nemcsak jobban néz ki, de az olvasónak is segít. A vita másik oldalán viszont azok állnak, akik azt mondják, hogy a szövegszerkesztő programok arányos betűstílusai miatt megszűnik az igény a dupla szóközre. A mostani kutatás azt vizsgálja, hogyha esztétikáról nincs is értelme igazán vitatkozni, az olvashatóság terén javíthat a kettő szóköz használata.
   Ahhoz, hogy az olvashatóságot teszteljék a tudósok 60 önkéntes segítségéhez fordultak. A résztvevőknek először egy rövid szövegrészt kellett legépelniük, hogy kiderüljön egy vagy két szóközt használnak. Ezután különböző szövegeket kellett elolvasniuk – egy részüknél a pontok és vesszők után volt dupla szóköz, egy másiknál csak a pontok után, egy harmadik csoportnál pedig sehol nem használtak dupla szóközt. Ahogy az önkéntesek olvastak a kutatók egy géppel nyomon tudták követni a szemük mozgását és az olvasást követően a résztvevőknek szövegértési feladatokat is meg kellet oldaniuk az általuk olvasott szöveggel kapcsolatban.
   Az eredmények szerint a pontok után kettős szóköz segített az embereknek abban, hogy gyorsabban olvassanak – a szemük kevesebb ideig tartott szünetet egy mondat végén. Másrészről viszont a szövegértési teljesítményre nem volt hatással, hogy éppen hol és mekkora szóközöket hagytak.
   A kutatók elismerik, hogy a kutatás eredményei korlátozottak, mivel viszonylag kevés ember vett részt a vizsgálatban és mindössze egy betűtípust használtak a szövegeknél, azonban az eredmények összeegyeztethetőek voltak más korábbi kutatásokkal – derül ki az Arsratio.hu írásából.
   A Vé megjegyzése: Amennyiben ezt a szöveget könnyebben olvasta el, mint más, a Vé hasábjain található írásokat, akkor a kettős szóköz valóban segített önnek.