Oldalletöltések száma: 8020618
2019. január 24. csütörtök 11:43,
Timót napja van.

Öregszik Európa, de ezért helytelen az időseket hibáztatni

idos veszely moregraymatter comHazánkban meglehetősen kevés gyerek születik, az idősebbek pedig egyre tovább élnek, vagyis megállíthatatlanul öregszik a társadalom. Ez egy olyan folyamat, ami nem mostanában kezdődött, nem lehet egyetlen kormány nyakába se varrni, ráadásul hasonlóan rossz a helyzet az egész Európai Unióban is.

   Az EU több mint ötszázmilliós népességén belül majdnem minden ötödik lakos 65 évnél idősebb. Luxemburg kivételével az összes tagállam népessége csak öregedett az elmúlt két évtizedben, beleértve Magyarországot is – írta az Eurostat adatai alapján a G7.24.hu

   Az öregségi függőségi ráta a munkaképes korú (15-64 éves) népességre jutó idősek (65 évesek és idősebbek) arányát mutatja, és alakulása jól jelzi, milyen gyorsan öregszik a társadalom. 2017-ben nálunk 28 időst kellett eltartania 100 munkaképes korú személynek, ami kicsit jobb arány, mint az egész EU-é, ahol 30 idős ember jutott 100 aktív korúra. Húsz évvel ezelőtt még csak 23 idős személyt tartott el 100 aktív korú.
   Bár Magyarországot is sújtja az elöregedés problémája, vannak országok az EU-ban, ahol jóval súlyosabb a helyzet. Míg nálunk 28, Olaszországban már közel 35 idős jutott tavaly 100 munkaképes emberre, ami a legmagasabb arány az EU-ban. De a görögöknél, a finneknél, a portugáloknál, a németeknél is nagyobb az időskori függőségi mutató, mint az uniós átlag.
   Az idősek függőségi rátája Luxemburgban, Írországban, Szlovákiában és Cipruson jelenleg a legkisebb. Ezekben az országokban 20-23 idős embert kell eltartania 100 munkaképes korú embernek. Az elmúlt két évtizedben a bő félmilliós népességű Luxemburg kivétel minden tagállamban nőtt az időskori függőségi ráta.  Finnországban volt a leggyorsabb az elöregedés, ugyanis itt 1997 óta 21,7 százalékról 33,2 százalékra nőtt a mutató, de 10 százalékpont körül növekedett Máltán, Szlovéniában, Litvániában, Portugáliában, Görögországban, Olaszországban és Németországban is az arány. A legkevésbé pedig Írországban, az Egyesült    Királyságban, Belgiumban és Svédországban öregedett a népesség, ami valószínűleg nagyrészt a bevándorlásnak köszönhető.
   Az időskori függőségi arány a visegrádi országokban is folyamatosan emelkedik. Magyarország már a rendszerváltáskor is rosszabb helyzetből indult az elöregedést illetően, mint a többi V4-ország. 2015 óta azonban már nem nálunk a legnagyobb az időskori függőség, hanem a cseheknél. Ez valójában egy pozitív fejleményeknek köszönhető, annak, hogy a születéskor várható élettartam náluk sok éve látványosan emelkedik – olvasható a G7.24.hu írásában.