Oldalletöltések száma: 8020607
2019. január 24. csütörtök 11:41,
Timót napja van.

Minél többen használnak légkondit, annál melegebb lesz az éghajlat

legkondikHa tetszik, ha nem, bele kell törődnünk, hogy a klímaváltozás miatt mind enyhébbek lesznek a telek és melegebbek a nyarak. Ahogy már az idei tavaszon is tapasztaltuk, eltűnik a tavasz és az ősz, lesz két évszak, a nyár pedig elviselhetetlenül meleggé válik az előrejelzések szerint. Védekezünk, ahogy tudunk.

   Ennek viszont ára van. 2050-re világszerte 8 milliárd légkondicionáló gép lesz, és ez hatalmas terhelést jelent majd a környezetnek, sőt, még a globális felmelegedésre is hatással lesz – írta a Greenfo.hu.

   2016-ban „csak” 3,4 milliárd klíma működött, amelyek összesen 2000 terawattóra áramot fogyasztottak, ez a globális áramfogyasztás tizede. Ezzel több, mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásért voltak felelősek.
   A mostani irányzatok szerint harminc év alatt háromszor ennyi áramot fogunk hűtésre fordítani globálisan, ez 2,1 milliárd tonna szén-dioxidot juttat majd a légkörbe. Főleg a melegebb, délebbi országokban kevés még a légkondicionáló, és ahogy ezek az országok gazdagodnak, úgy lesznek egyre többen képesek fizetni azért, hogy szobáik hűsen maradjanak.
   A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tanulmánya szerint Kínából, Indiából és Indonéziából származik a kereslet növekedésének nagy része. Az európai és észak-amerikaihoz képest a forró országok lakosainak életminőségén is többet javít a légkondicionálás. Az USA-ban és Japánban így is a háztartások több mint 90 százalékában van légkondi, Kína 60 százaléknál jár, míg az indiai háztartások csak 5 százalékában van hűtőeszköz.
   A légkondicionálók környezetre káros hatását erősíti, hogy a dél-kelet-ázsiai lakosság jellemzően a rossz hatékonyságú légkondikat veszi. Ezek nem csak energiahatékonyságban, hanem a hűtésre fordított rengeteg energia miatt is egyre nagyobb gondot fognak okozni derül ki a Greenfo.hu összeállításáaból.