Oldalletöltések száma: 8201178
2019. február 18. hétfő 03:42,
Bernadett napja van.

Az időjárás az úr idén az unióban

szarazsag angliaban fwi co ukIdehaza a szabadságot, szabadtéri programokat tönkretevő, napi rendszerességgel érkező zivatarokat, viharokat szidjak a nyaralók, a nyaralóhelyek vendéglátósai és a strandüzemeltetők, de mi még szerencsések voltunk eddig, hiszen ezen a nyáron az országot eddig elkerülte a tartós hőség és a hatalmas szárazság, amely Európa számos országát sújtja.

   Hőség, súlyos aszály, kiszáradó folyók, kiégő növényzet, bozóttüzek – ilyen az idei nyár Európa legtöbb részén, és az északi féltekén, úgy általában. Az aggasztó hőhullám egyes területeken az mezőgazdasági termények felét elpusztította – írta az Euronews.com.

   Németországban 36-37, Spanyolországban, Olaszországban 40-45, Portugáliában akár 50 fok is lehet a következő napokban. Az Európai Űrügynökség felvételei jól mutatják, hogy a tartós kánikula és szárazság már eddig is milyen hatást, változást okoztak Európában. A rendkívüli időjárás miatt több gazdaság is csődbe mehet. Vészhelyzetben vannak a gazdálkodók Lettországban, Litvániában és Svédországban is, ahol az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség mindössze 12 százaléka hullott. Franciaország 20, Németország 25-30 százalékos csökkenésre számít az ide betakarításból. Az Európai Unió két legnagyobb gabonatermesztőjéről van szó.
   A csapadékhiány miatt a brit állattartók nem tudnak a szokásos módon legeltetni. Téli takarmánnyal kénytelenek etetni, ami jelentős költségemelkedést jelent. Ennek egy részét a fogyasztókra fogják áthárítani. Dániában a tervezettnél korábban, és kisebb súllyal viszik vágóhídra a szarvasmarhát. A kukorica, a napraforgó is a földeken, száron szárad el, még mielőtt beérne.
   A gazdák rövidtávú segítséget és hosszútávú stratégiai tervet várnak a kormányzatoktól és az Európai Uniótól – olvasható az Euronews.com hírportál írásában.