Oldalletöltések száma: 8201040
2019. február 18. hétfő 03:12,
Bernadett napja van.

Megunták a vállalkozók a kft.-ket

vallalkozas mapbiquity comAki vállalkozásra adja a fejét, több gazdasági tárasági forma közül választhat. A betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytárasság, vagy egyéni vállalkozás is megfelelő keret lehet, de hogy mit válasszon a vállalkozni vágyó, az rengeteg tényezőtől függ.

   Elfordultak a kft.-ktől, és beleszerettek az egyéni vállalkozásokba a magyarok az elmúlt években – derül ki a KSH kedden kiadott jelentéséből. Míg 2013 előtt egyértelműen a kft. volt a hazai vállalkozók kedvenc vállalkozási formája, 2016-ban már alig feleannyi ilyen típusú gazdasági társaságot alapítottak, mint öt esztendővel korábban – írta a G7.

   A fordulat magyarázata ugyanaz, ami a kft.-k tíz évvel ezelőtti népszerűség-növekedésének is volt: az alapításhoz szükséges pénz összegének változása. A kft.-k iránt ugyanis akkor kezdtek el érdeklődni a magyar vállalkozók, amikor 2007-ben a kötelező törzstőkét a korábbi 3 millióról 500 ezer forintra csökkentették. 2008-ban több mint másfélszer annyi kft.-t jegyeztek be, mint egy évvel korábban és több mint kétszer annyit, mint a vállalatalapítások szempontjából rekordnak számító 2002-es évben.
   A fordulatot csak a törzstőke visszaemelésének előrevetítése, majd későbbi bevezetése hozott, ez viszont jelentőset. Miközben 2010 és 2012 között minden második bejegyzett vállalkozás kft. volt, 2016-ban már a 24 százalékot sem érte el az arányuk. Érdekes módon a kft.-k helyét nem a korábbi nagy kedvenc betéti társaságok vették át, hanem az egyéni vállalkozások. Tavalyelőtt tízből hét frissen alapított vállalkozás ilyen volt, ami abszolút rekordnak számít, és darabszámban is csak 2002-ben hoztak létre több egyéni vállalkozást.
   A működő kft.-k számát ráadásul tovább csökkentette, hogy tavaly elvileg a 2014 előtt 500 ezer forinttal alapított társaságoknak is fel kellett emelni a törzstőkéjét, amire nem minden cég volt képes. A tulajdonosok a gyakorlati tapasztalatok alapján három út közül választottak, vagy a jogszabályi előírásnak megfelelően felemelték a törzstőkét, vagy nem csináltak semmit azzal, hogy lépnek akkor, ha valahogy felszólítják őket, vagy más jogi formát választottak vállalkozásuknak, átalakították például betéti társasággá, ahol nincs törzstőke-minimum – derül ki a G7.24.hu összeállításából.