Oldalletöltések száma: 8201079
2019. február 18. hétfő 03:19,
Bernadett napja van.

Aki azt hiszi, hogy párjának nincsenek érzelmei, téved

erzelmek es 123rf comSok nő panaszkodik a párjára, vagy általánosítva a férfiakra, hogy felszínesek az érzelmeik és ha vannak is, nem tudják azokat kifejezni, kimutatni. Pedig ez a megállapítás is túl általános és nem fedi teljesen az igazságot, mert ugyan a férfiak kevésbé szeretnek lelkizni, személyiségük általában sokkal lényegre törőbb, azért nagyon is komoly érzelmekkel rendelkeznek.

   Ahhoz, hogy lelkileg egészséges felnőttek legyünk, jó kapcsolatokat alakítsunk ki, képesek legyünk kezelni a konfliktusainkat, kétségtelenül szükségünk van érzelmi ügyességre saját és mások érzelmeinek felismerésére, kezelésére – olvasható a Hvg.hu összeállításában.

   Az érzelmileg intelligens személy meg tudja fogalmazni önmagának, hogy milyen érzelmet élt át adott helyzetben, ezt ki tudja fejezni szavakkal is, és nem várja el a környezetétől, hogy ők találják ki, mi zajlik benne éppen. Ha azt szeretnénk, hogy olyannak ismerjenek meg minket, amilyenek vagyunk, le kell vetnünk a páncélunkat, annak ellenére is, hogy így sebezhetővé válunk.
   Az egyik fő különbség az érzelmek kommunikációjában a sebezhetőség vállalásában van: a férfiak inkább álarcok mögé bújnak, és próbálnak erősnek mutatkozni. A nők leplezetlenebbül mutatják ki érzelmeiket, a férfiak teret igényelnek, ahová elvonulhatnak és magukban lehetnek. Általános vélekedés, hogy a férfiak nem mutatják ki az érzelmeiket, de ez önmagában hamis elképzelés. Az viszont tény, hogy nem úgy mutatják ki, mint a nők.
   A nők számára a társalgás a kapcsolatteremtés legfontosabb eszköze, a dolgok elrendezésének legfontosabb módja, aminek lényege az interakció, a kötődés, a figyelem. Míg a nők számára az intimitás fontosabb a párbeszédben, amely az érzelmi kötődés kifejezésének eszköze is, a férfiak esetében a kommunikációs cél az információ átadása.
   A stresszes helyzetek kezelésében is különbség mutatkozik. A férfiak hajlamosabbak visszavonulni, hogy a probléma megoldására tudjanak koncentrálni, és addig nem is beszélnek róla, amíg meg nem találták a megoldást. Ha nem sikerül, inkább valamivel elvonják a figyelmüket, hogy meg tudjanak nyugodni. Hasonló helyzetben egy nőnek fontosabb, hogy nyíltan és aprólékos részletességgel el tudja mesélni, mi történt, és ha megértésre talál, máris jobban érzi magát, és tud koncentrálni a problémák megoldására. A nő számára a gondok megosztása nem teher, hanem a szeretet és a bizalom jele.
   A nők pontosan észlelik a részleteket, a hangulatokat, hangsúlyt, az apró gesztusokat, és mindezeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak. A férfiak a nagy egészre figyelnek, és gyakran észre sem veszik az apróságokat. A nő a mimikájával tükrözi a partnere mondanivalóját és érzelmeit, belekérdez, együttérző megjegyzéseket tesz, a férfi arcán ritkán tükröződnek az érzelmek, figyelmét gyakran egy-egy biccentés, hümmögés jelzi.    A férfiak a kommunikációt eszköznek tekintik arra, hogy kifejtsék a véleményüket, tanácsot adjanak, vagy problémát oldjanak meg, lényegre törő, rövidebb mondatokat használnak, mellőzik a részleteket, és sokkal direktebbek, mint a nők, akik számára a kommunikáció elsősorban az érzelmek és információk közvetítésére szolgál – írta a Hvg.hu.