Oldalletöltések száma: 8200984
2019. február 18. hétfő 03:03,
Bernadett napja van.

Attól, hogy nem átlátszó, még jó benne fürödni

strand velence nlcafe huAki úgy érezte, hogy az idei június nagyon csapadékos volt, helyesen vélekedett, de aki a sok zápor és zivatar, valamint néhány felhőszakadás nyomán von le következtetéseket a mögöttünk maradt július csapadékosságáról, az bizony erősen téved. Igencsak más az érzet és más a valóság.

   Fejér megyében júniusban, területi átlagban 97,1 milliméter csapadék hullott, ami a sokéves havi mennyiség közel másfélszerese, 145 százaléka. A területi egyenlőtlenségek az évszaknak megfelelően nagyok voltak: 70 és 152 mm közötti csapadékot észleltek állomásaikon – tudta meg a Fejér Megyei Hírlap Tóth Sándortól, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől.

   Ahogy a szakember elmondta, a július lényegesen szárazabb volt, területi átlagban mintegy 47 mm csapadék hullott, ez pedig a sokéves teljes havi átlag 85 százalékát teszi ki. A területi egyenlőtlenségek mérsékeltebbek voltak a júniusinál: 37 és 70,5 mm közötti havi csapadékösszegeket mértek.
   A havi közepes léghőmérsékletek áprilistól rendre meghaladták a sokéves havi értékeket. A júniusi közepes hőmérséklet 2,2 Celsius-fokkal múlta felül a sokéves átlagot. A megye területén júniusban 5, júliusban 7 alkalommal fordult elő hőségnap, amikor a napi maximális hőmérséklet 30 Celsius-fok felett van. A legmagasabb napi hőmérsékletet július 29-én regisztrálták Agárdon, 32,6 Celsius-fokkal.
   Idén a Velencei-tóból nem történt apasztó vízeresztés a dinnyési vízszintszabályozó zsilipen keresztül. A pátkai tározóból június 6. és július 9. között történt vízpótlás a Velencei-tóba. A vízpótlással összehangoltan a zámolyi tározóból június 6–27. között juttattak vizet a pátkai tározóba. Jelenleg nincs sem vízpótlás, sem vízeresztés folyamatban.
   A Velencei-tó nyílt vizes területein a víz kékes, szürkés, az esetek többségében átlátszatlan, mivel a tó üledéke olyan apró részecskékből áll, amelyek nagyon nehezen ülepednek le, így a vizet folyamatosan zavarossá teszik. Ez vízminőségi problémát nem jelent, fürdőzésre alkalmas. A tó vízminősége a víz kémiai összetétele alapján jó, enyhén lúgos, viszonylag magas sótartalmú. Problémát az algák tömeges elszaporodása jelenthetne, de idén, akárcsak az elmúlt években, nem észleltek ilyet. Hosszú évek óta nem alakult ki a fürdőzést vagy az egyéb vízhasználatokat veszélyeztető vízminőség a tóban – derül ki a Feol.hu cikkéből.