Oldalletöltések száma: 8200959
2019. február 18. hétfő 02:58,
Bernadett napja van.

Nyár helyett mostantól más lesz

klimavaltozas tailsofwonders comAkinek elege van a hőségből, és alig várja már a kicsit hűvösebb, kellemesebb időt, nem árt, ha felkészül arra, hogy hátralévő életében, fokozottabban gyermekei és unokái életében az egykori nyarak már nemigen jönnek majd vissza. Legalábbis az éghajlatkutatók szerint.

   Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ideje hozzászokni a rekordmagas hőmérséklethez és az ezzel járó hőhullámokhoz, mivel ez lesz az új normális időjárás a klímaváltozás miatt – írta az Euronews.com.

   Dr. Friederike Otto, az oxfordi egyetem Klímakutató központjának megbízott igazgatója egy múlt héten publikált tanulmányban úgy fogalmazott, hogy amit régebben csak szokatlanul meleg időnek hívtunk, ma már teljesen átlagosnak számít. Otto és csapata az elmúlt hónapokban hét időjárásfigyelő állomás adatait gyűjtötték össze Észak-Európából, majd összehasonlították azokat a század elején mért értékekkel.
   Az összehasonlítást követően azt találták, hogy a jelenlegi hőhullám alatt az Északi-sarki állomáson mért adathoz még sosem volt hasonló. A délebbre eső állomások Hollandiában, Dániában és Írországban azt mutatják, hogy a klímaváltozás miatt kétszer magasabb az esélye a jelenlegihez hasonló hőhullámoknak. A tudós úgy véli, ez valami olyan, amire a társadalom fel tud, és fel is kell készülnie, de ezzel egy időben csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsájtását, amelyek csak tovább generálják az extrém típusú időjárási jelenségeket.
   A tudósok szerint a mostani idők hőhullámainak kevés köze van a korábbiakhoz. Sokkal nagyobb területet érintenek, sokkal intenzívebbek, és sokkal tovább is tartanak. Hacsak nem talál az emberiség megoldást arra, hogy csökkentse az üvegházhatású gázkibocsátást, akkor az, amit ma hőségnek hívunk, az a nem is olyan távoli jövőben csupán a nyár szinonimája lesz – olvasható az Euronwes.com cikkében.