Oldalletöltések száma: 9230406
2019. június 20. csütörtök 16:18,
Rafael napja van.

Középkorúként már ajánlatos gondolni a nyugdíjas évekre

nyugdijÉppen tegnap írtuk meg azt az örömteli hírt, hogy a kormányzat ígérete szerint idén is lesz nyugdíjprémium. Egy kisnyugdíjasnak valóban jól jön minden fillér, de ezzel együtt is mind több idős ember szegényedik el.

   Egy friss elemzés szerint soha nem álltak még olyan közel a teljes anyagi csődhöz az idős emberek, mint napjainkban. Sokan nem gondolnak aktív éveikben arra, mi lesz majd, ha elérik a nyugdíjkort, és egyáltalán nem jellemző az öngondoskodás a magyarokra – írta a Pénzcentrum.hu.

   A Consumer Bankruptcy Project elemzése megdöbbentő trendre világít rá: az idős amerikai lakosságot sokkal jobban fenyegeti a csőd veszélye, mint 25 évvel ezelőtt. Sőt, sokkal nagyobb az esélyük a teljes anyagi összeomlásra, mint a társadalom többi, fiatalabb rétegeihez tartozóknak.
   A Times beszámolója szerint évente 100 ezer idős amerikai állampolgár ellen indul csődeljárás. Feltehetően az egyre bizonytalanabbá váló szociális háló áll a drámai események mögött. Konkrét okok között említik többek között, hogy az idősödő emberek képtelenek kifizetni a felmerülő orvosi költségeket, miközben sokan még nem fizették vissza házukra felvett jelzálogot és a hitelkártya adósságukat sem. Emellett segíteni kell a már felnőtt gyermekeiket és esetleg idős szüleiket is.
   Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hazánkban is sok a kifejezetten szegény nyugdíjas, és a helyzet előreláthatóan nem fog változni a közeljövőben sem, mert még mindig nem jellemző a magyarokra az öngondoskodás és aktív éveik alatt nem figyelnek arra, hogy idős korukban elég ellátást kapjanak majd.
   2016-végén Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegyűjtötte azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen magas az időskori elszegényedés kockázata. Ilyenek a háztartásbeliek, akik idős korukban nem lesznek jogosultak nyugdíjra, a vállalkozók, akik az aktív éveikben, csak a minimális nyugdíjjárulékot fizettek, vagy csak részmunkaidőben voltak bejelentve saját cégükbe, és nem tettek félre idős korukra. Nem jobb a helyzetük a külföldön dolgozóknak, akik esetében a más országban befizetett járulékuk a magyar nyugdíjelszámoláskor nem vehető figyelembe.
   Rosszul járhatnak a szürkén vagy feketén dolgozók, ahogy a tőkejövedelemből élők, mivel ez után nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, így nyugdíj sem jár utána számukra – írta a Pénzcentrum.hu.
   Szerencsére még az igen gyatra hazai egészségügyi ellátórendszer hibái ellenére is nő az átlagéletkor. Fiatalabb korában, vagy középkorúként az emberek zöme nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz vele nyugdíjasként, ezért nem tesz félre idősebb korára, vagyis ha élni akar, a nyugdíja mellett is dolgoznia kell majd.