Észtek is a magyar informatikusokra vetettek szemet

tallin finlandtours.fiMára már hivatalosan is mintegy hatszázezerre teszik azoknak a magyaroknak a számát, akik külföldön keresik boldogulásukat, úgymint jobb fizetést, könnyebb megélhetést, jogbiztonságot, nyugodtabb közéletet. Mindeddig, ha külföldi munkavállalásról beszéltünk, akkor az leginkább nyugatot jelentett.

   A technológiai szempontjából a világ legsikeresebb országai közé tartozó Észtország toborzási kampányt indított magyar szakemberek számára Career Hunt címmel, élvonalbeli IT-vállalatokkal közösen, nemzetközi szinten ismert cégek vezetői pozícióinak betöltésére – tudta meg a Forbes.hu

   A lap szerkesztőségéhez eljuttatott közlemény szerint a kiválasztott jelöltek öt napos meghívást kapnak Észtországba, ahol megismerkedhetnek IT- óriásokkal, ellátogatnak a NATO internetes biztonsági központjába és a Robotexre, a világ legnagyobb robotikai fesztiváljára, valamint jövőbeni pályafutásukat eséllyel meghatározó állásinterjún vesznek részt.
   Az előzetes interjúztatást a munkaadókat a megfelelő jelöltek keresésében támogató Jobbatical nemzetközi állásközvetítő portál végzi. A cég vezérigazgatója, Karoli Hindriks szerint a technológiai szektorban a munkaerőhiány jelenti világszerte és Észtországban is az egyik legnagyobb problémát. A szakember szerint az egyszerű álláshirdetés már nem elég, a munkavállalók sokkal mobilabbak, mint korábban, és még nagyobb erőfeszítésre van szükség elérésükhöz.
   Egy 43 ország több mint 39 ezer munkaadójának részvételével zajló tanulmány megállapította, hogy a speciális műszaki készségekkel rendelkező munkatársak, mérnökök, informatikusok iránt a legnagyobb a kereslet. A munkaadók egynegyede szerint idén nehezebb megfelelő szakembereket felvenni, mint tavaly. A Career Hunt lehetővé teszi az észtországi karrier iránt érdeklődő szakembereknek, hogy ingyen eljussanak az országba, és megismerkedjenek a rendelkezésre álló lehetőségekkel még azelőtt, hogy a költözés mellett döntenének. Találkozhatnak a munkaadókkal és megtudhatják, milyen lehetőségek várnak rájuk Tallinban és összességében véve Észtországban. Felkereshetnek olyan IT-óriáscégeket, mint pl. a Taxify, ellátogathatnak a NATO internetes védelmi központjába és a Robotexre, sőt igazi szaunaélményben is részük lehet. A mindössze 1,3 milliós Észtország egyre növekvő informatikai és távközlési szektorral rendelkezik. Az előrejelzések szerint 2020-ra 37 ezer infokommunikációs technológiai szakember hiányzik majd a piacról, és a betöltetlen pozíciók egy részére Magyarországról keresnek jelölteket.
   A jelöltek ötnapos tallini tartózkodást ehhez ingyen repülőjegyet és szállást kapnak, szakmai találkozókon vehetnek részt és még a szórakozásukról, Észtországgal ismerkedésükről is gondoskodnak a házigazdák – derül ki a Forbes.hu híréből.
   Aligha lehet csodálkozni, ha ilyen csábító is versenyképes riválisok mellett már valóban mintegy húszezer informatikus hiányzik a magyar gazdaságból.