Oldalletöltések száma: 9230118
2019. június 20. csütörtök 15:31,
Rafael napja van.

Inni sem lenne szabad belőle, de legalább ne töltsük újra

pet palack stirilekanald roAligha van olyan ember, aki legalább egyszer ne használta volna fel újra, ne töltött volna teát, sört, üdítőt, vagy csapvizet a korábban kiürült, eldobható ásványvizes, üdítős műanyag palackjába. Ez ugyanis olyan kézenfekvő, hogy az ember nem is gondol(hat) arra, ezzel árthat magának. Pedig kiderült, ezzel mérgezzük magunkat.

   Idő kérdése, hogy milyen mennyiségben jutnak az italba káros hatású ftalát-vegyületek. A PET-palackokat már csak a gombák és vírusok felszaporodása miatt sem szabad otthon újratölteni, jobb, ha hamarabb a szelektív gyűjtőbe dobjuk – javasolta a 24.hu.

   A legújabb információk szerint a PET-palackok újratöltésével káros vegyületek szabadulnak fel, ezért kifejezetten káros és veszélyes a kiürült üdítős vagy ásványvizes flakont kulacsként használni, italt tárolni benne.
   Ahogy a hírportálnak Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője elmondta, a PET anyagmegjelölés, a polietilén-tereftalát rövidítése. A műanyag típusát a gyártók egy nyilakból álló háromszögben lévő számmal jelzik általában a termék alján, a PET az 1-es. A műanyag palackokat viszont hiába borogatjuk, a jelölés esetükben legtöbbször a címkén látható, ha van egyáltalán. Mert esetenként semmi nem utal a flakon anyagára.
   Műanyagból készült ásványvizes és üdítős palackok esetén általában biztosak lehetünk benne, hogy polietilén-tereftalátból készültek, csak a minőségük lehet eltérő. Előfordulnak időnként nem átlátszó polietilén palackok is, például tejes, gyümölcsleves, illetve ritkán kemény polikarbonát palackok is.
   Megalapozott kutatások támasztják alá, hogy sok esetben a PET-ből idővel elkezdenek kioldódni a gyártás során lágyítószerként használt különböző ftalát-vegyületek. Ezek a szervezetbe kerülve a szaporítóképességet és a hormonrendszert károsíthatják, sőt némelyeket rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hoztak.
   A ftalátok idő függvényében oldódnak ki a műanyagból, ám a folyamatot befolyásolhatja a hő és a savas közeg. Ráadásul minél kisebb a palack, annál nagyobb mennyiségben jutnak az italba, hiszen a fél literes kiszerelésnél a folyadék arányaiban nagyobb felületen érintkezik a műanyaggal. Ebből a szempontból az sem igazán számít, mikor bontjuk fel, a minőség viszont igen.
   A palackokat műanyag granulátumból készítik és mivel elvileg egyszer használatosak, sok gyártó költségei minimalizálása érdekében olcsó, rossz minőségű alapanyagot használ. Ezekből akár még nagyobb mennyiségű ftalát juthat szervezetünkbe.
   Túl azon, hogy a PET-palackok újratöltése nem javasolt, eleve már csomagolóanyagként való használatuk sem mindig teljesen biztonságos. Ismételt alkalmazásuk nemcsak kémiai, de biológiai szempontból is kockázatos. A műanyag felülete az üveghez képest érdes, könnyen megtelepszenek és felszaporodnak benne különböző gombák és baktériumok. A levegőből vagy a szánkból kerülnek a palackba felbontás után, és akár komoly fertőzést okozhatnak. Anyagcseretermékeik károsíthatják a tüdőt, májat, vesét, bőrirritációt, légzőszervi problémákat okozhatnak. A PET-palack nem bírja a hőt, ezért otthon kifőzéssel sem tudjuk fertőtleníteni úgy, mint az üveget – mondta el a szakértő a 24.hu-nak.