Öröm után üröm, avagy lesz-e pénz az egyetemi évekre?

pontszamvaras hvg huHatalmas öröm éri azt a fiatalt, aki a pontszámok kihirdetésekor szembesül a ténnyel, felvették választott főiskolájára, egyetemére. A hirtelen örömöt, a várakozás örömteli időszaka követi, majd a szembesülés az új benyomásokkal, elvárásokkal, költségekkel. Ez utóbbi sokak esetében előbb, vagy utóbb a tanulmányok megszakításához is vezethet.

A szeptemberben felsőfokú tanulmányaikat megkezdők talán még nem is sejtik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint harmaduk nagy valószínűséggel anyagi okokból kénytelen lesz idő előtt akár végleg is megszakítani a tanulást – írta a Pénzcentrum.hu. 

   Több tízezer diák kezdi el felsőfokú tanulmányait szeptemberben. Az egyetemi évek nem csak a tanulásban hoznak változást, a hallgatók egy része másik városban kezd független életet. A kérdés csak az, hogy ezt kik és miből fedezik a következő 3-5 évben?
   Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók tandíjon felüli költségeinek felét nagyrészt családjuk fedezi. Az elemzésből kiderül az is, hogy a nem kollégiumban vagy a szülőkkel élő diákok megélhetési költsége átlagosan havi 138 000 és 163 000 forint közé esik. Ezen felül kell még tandíjra költenie a költségtérítéses képzésre felvetteknek. Tekintve, hogy a magyar fizetések medián értéke nettó 170 000 forint körül mozog, az egyetemi diákévek komoly terhet jelenthetnek a magyar családoknak.
   Az egész családot érintő magas anyagi terhek miatt ezért egyre többen kényszerülnek dolgozni a nappali tagozatos tanulmányaik mellett. Sőt, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentéséből kiderül, hogy a diákok több mint 30 százaléka gondolja úgy, hogy kiegészítő kereset nélkül nem tudná folytatni a tanulást.
   Bár végül sokan megoldják a tanulás melletti munkavégzést, a diákok egyharmada pénzügyi okokból tényleg kénytelen akár végleg megszakítani tanulmányait a diploma megszerzése előtt. A gazdasági területen tanulók esetében ez az arány jobb, nekik mindössze egyötödük hagyja ott a képzést azért, mert nem tudják fedezni a kiadásaikat.
   Az OTP legutóbbi felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka nem készít pénzügyi tervet maga és családja számára a következő 5-10 évre. A megtakarítási célok között pedig egyelőre kis arányban szerepel a gyermek taníttatásának anyagi biztosítása – olvasható a Pénzcentrum.hu oldalon.