Oldalletöltések száma: 9230176
2019. június 20. csütörtök 15:41,
Rafael napja van.

Dúsgazdag ínyencek csemegéi

sajt pule localguidesconnect comHa sajt, akkor a magyarok többségének az a Trappista. Persze vannak gourmandok, ínyencek, a kifinomult étkezés szerelmesi, akik viszont keresik az sajtók ízvilágának különlegességeit. A magyar emberek árérzékenyek is, ha túl drága egy sajt, akkor nemigen veszik meg.

   Valamiért az a közhiedelem, hogy mi magyarok kevés sajtot eszünk. Ehhez képest 2016 júniusa és a következő év májusa között a sajt volt a harmadik legnagyobb árbevételre szert tett termék a hazai kiskereskedelemben, bár vélhetően ezeknek a sajtoknak az ára labdába sem rúghatna a drága sajtok versenyében. A Forbes kiderítette melyik három sajt a legdrágább a világon – írta a Nosalty.hu/izhuszar.

   Nyilvánvalóan még a harmadik legdrágább sajtból sem nagyon illene szendvicsbe tenni egy szeletet. A Wyke Farms Cheddar sajt kilója közel százezer forintba kerül. A Wyke család az 1860-as évek óta készíti ezt a sajtot az angliai Sommersetben. A savanykás, telt ízű sajt 12 hónapnyi érlelés után éri el a csúcsformáját. A világ legdrágább cheddarja borsos ára ellenére a Wyke-ok legnépszerűbb terméke.
   A sajtok drágasági versenyének ezüstérmese a White Stilton Gold lett a Forbes szerint. A Long Clawson Dairy sajtkészítő üzem az angliai Leicestershire-ben található. Legfontosabb termékük egy lágy, fehér sajt, egy karcosan aromás stilton, amelyet valódi, ehető arannyal vonnak be. Az aranyozott sajt kilójának az ára körülbelül 220 ezer forint.
   A világ legdrágább sajtja nem tehén, de nem is juh vagy kecske tejéből készül. A pule elkészítéséhez szükség van egy különleges szamár tejére, amely a mai Szerbia és Montenegró területén őshonos. Mivel ez a szamár ritka állat, ráadásul 25 kilogramm tej kell egy kilogramm sajt elkészítéséhez, annyira különleges csemegének számít a pule, hogy kereskedelmi forgalomban nem is nagyon kapható. Aki hozzá tud jutni, fél kilóját 165 ezer (vagyis kilónkét 330 ezer) forintnál olcsóbban nem nagyon fogja megkapni. Pulét szinte csak az vásárolhat, aki eljut a szerbiai Zasavica természetvédelmi területre – írta a Forbes.com cikke nyomán a Nosalty.hu/izhuszar.