Oldalletöltések száma: 8697839
2019. április 24. szerda 08:01,
György napja van.

A statisztika szerint téved, aki úgy érzi, hogy kevés az orvos Magyarországon

szívbeteg napidoktor huAki manapság arra kényszerül, hogy meglátogasson egy egészségügyi intézményt, vagyis orvosra van szüksége, sokszor szembesül azzal a ténnyel, hogy kevés a doktor és akik dolgoznak, igencsak leterheltek, agyonhajszoltak. Ehhez képest most kiderült, hogy soha ennyi orvos még nem dolgozott Magyarországon, mint napjainkban.

   2017-ben 39 132 orvos dolgozott Magyarországon, vagyis tízezer lakosra 40 orvos jutott. A Központi Statisztikai Hivatalnál 1960-tól állnak rendelkezésre ezek az adatok, és korábban soha nem volt ilyen magas ez a két szám – írta a Porttfolio.hu.

   A KSH frissítette az 1960-tól rendelkezésre álló adatsorát a dolgozó orvosok számáról. Ezek szerint egy évtized alatt 22%-kal bővült az orvosok létszámuk, bár a növekedés nem volt egyenletes: 2009-10-ben és 2015-ben is volt egy-egy látványos csökkenés a praktizáló orvosok számában.
   Miközben azonban az orvosok összlétszáma emelkedett az elmúlt években és soha nem látott szinten állt 2017-ben, addig a rendszerben a nagyon fontos szerepet betöltő háziorvosok száma folyamatosan csökken. Tavaly 6173 felnőtt és gyerek háziorvost tartott számon a KSH, az 1998-ban látott csúcshoz képest húsz év leforgása alatt 9%-kal csökkent létszámuk. Igaz az egy háziorvosra jutó lakos száma lényegesen nem változott az elmúlt években – derül ki a Portfolio.hu összeállításából.