Oldalletöltések száma: 8697772
2019. április 24. szerda 07:47,
György napja van.

Banánhéj: nem csak a kukában van a helye

bananhej nlcafe huAz ember megveszi a banánt, és amikor már kezd barnulni a héja, vagyis úgy véli, hogy ez a nem túl drága déligyümölcs végre megérett, laza mozdulattal kibontja a héjából, megeszi, majd ugyancsak egy laza, rutinos mozdulattal a feleslegessé vált héjat a szemétbe dobja. Mint kiderült, ezt nagyon nem kellene tenni.

   A világ legnagyobb részén régóta tudnak valamit, amit a nyugati ember még csak most kezd kapiskálni: a banán héja nem szemét. Sőt, ehető és egészséges. De, aki nem tudja rászánni magát az elfogyasztására, akkor se dobja el, mert sok minden másra is alkalmas – olvasható a Sóbors.hu összeállításában

   A gasztroportál írása szerint a viszkető szúnyogcsípésre hozhat megkönnyebbülést, ha bedörzsöljük a banánhéj belső, rostos oldalával a csípés helyét. Ha pedig két héten keresztül, naponta két percen át dörzsölgetjük a fogainkat a banán belső héjával fogmosás előtt, akkor nem csak világosabbak lesznek, hanem mindezt ráadásul a zománc károsítása nélkül érhetjük el állítólag. (A Vé megjegyzése: mi ezt nem próbáltuk ki, bár vélhetően kárt nem okoz, nem árt utána olvasni).
   A banán héjában található antioxidánsok állítólag csodásan ránctalanítanak is, ehhez mindössze fél órára van szükség: át kell törölni a tiszta arcunkat a banánhéj belsejével, fél órán át így hagyni, majd alaposan lemosni. Hasonlóan a vérehulló fecskefűhöz, a banán héja is segíthet szemölcsök eltávolításában. Ehhez barnára vagy feketére öregedett héjra van szükség, amiből egy szemölcsnyi méretű darabot kell éjszakára a kinövés fölé ragasztani. A hatása állítólag 2-3 hét alatt jelentkezik. (Megint csak a Vé megjegyzése: aligha árthat, de azért nem árt szakemberrel megbeszélni a banánhéj ilyen irányú felhasználását).
   Jóval könnyebb megérteni, hogy banánhéj hasznos tápanyag a növényeknek. A portál cikke azt javasolja, hogy a banánhéjat egy fedeles üvegbe áztassuk be egy éjszakára, majd másnap hígítsuk fel a banános vizet további öt rész csapvízzel, és locsoljuk ezzel az oldattal a növényeinket. A banán héja egyébként gyorsan lebomlik, és egy csomó hasznos tápanyaggal járul hozzá a komposzthoz, ami különösen zöldségek és virágágyások táplálására tesz alkalmassá. A banánhéj a bőr ápolásában is hasznos lehet, a belső oldalával érdemes áttörölni a bőrcipőt vagy övet, majd kifényesíteni ki egy puha ronggyal.
   A legtöbben furcsán néznének arra, aki arra biztatná őket, egyék meg a banánhéjat. He valaki mégis erre szánja el magát, evés előtt mindenképpen igen alaposan mossa meg azt, mivel bőségesen lehetnek rajta növényvédőszer-maradványok és persze kosz is. Az elfogyasztását a legkönnyebben a tippek szerint úgy lehet megszokni, ha először kevés vízben tíz percig forraljuk, majd után hozzáturmixoljuk más gyümölcsökhöz, vagy apróra vágva egyéb ételekhez. Na, de miért is jó, ha valaki banánhéjat eszik? Mint kiderült, rendbe teheti az emésztést, segít jobban aludni és állítólag jobb kedved lesz tőle az embernek. A tanácsokat a Sóbors.hu osztotta meg az olvasókkal.