Oldalletöltések száma: 8697908
2019. április 24. szerda 08:21,
György napja van.

Kínai tudósok menthetik meg a műanyagtól a tengereket

muanyag szemet ocean takepart com 001Korunk egyik igen nagy és egyelőre megoldatlan problémája az elképesztő méreteket öltő műanyag hulladék, amely – jól tükrözi a napokban a Dunában talált negyvenéves tejes zacskó kiváló állapota – akár évszázadok alatt sem bomlik le, vagy a műanyag mikrorészecskék tömege, amelyek már nem csak a tengerekben, folyók vizében vannak, hanem a halakon, vízen keresztül nap mint nap meg is esszük, isszuk azokat.

   Tengervízben lebomló műanyagot fejlesztettek ki a Kínai Tudományos Akadémia fizikai és kémiai műszaki intézetének munkatársai. Az új anyagot a természetben előforduló mikrobák szén-dioxiddá és vízzé alakítják, így az nem szennyezi tovább a környezetet – írta a Hvg.hu.

   A kutatók becslései szerint jelenleg nagyjából 4,8-12,7 millió tonna műanyag szemét kerül évente a világ tengereibe, ami a 60-80 százalékát teszi ki az óceánokba jutó szilárd hulladékmennyiség egészének. A Kalifornia és Hawaii közötti óceánterületen felfedezett szemétsziget immár 3,5 millió négyzetkilométeres lehet és évente 80 ezer négyzetkilométerrel nő a területe.
   A Kínai Tudományos Akadémia fejlesztőcsapatának egyik munkatársa szerint továbbra sincs hatékony módszer az óceáni műanyag-szennyezettség leküzdésére. A legészszerűbb megoldás, hogy hagyjuk az anyagokat maguktól lebomlani és eltűnni – mondta a szakember. Az intézet eddig négy kínai vállalkozásnak engedélyezte az általa kifejlesztett technológia alkalmazását.
   A témához kapcsolódó jó hír az is, hogy a kutatók nemrég találtak egy szuperenzimet, amely képes lehet „felfalni” az emberiség által legyártott műanyagot. Csakhogy a jelek szerint belefulladunk a szemétbe, mire tényleg bevethetjük a műanyagfaló szuperenzimet – olvasható a Hvg.hu írásában.