Oldalletöltések száma: 8697776
2019. április 24. szerda 07:47,
György napja van.

Levegő és defekt nélkül

bigrepbiketire cnet comAki rendszeresen kerékpározik, nagyobb távolságokat tesz meg, tudja, hogy milyen bosszantó lehet, ha kidurran járműve vagy sporteszköze kereke. A felkészültebb bringások visznek magukkal gumijavítót és szerszámokat, de egy defekttel mindenképpen oda az aznapi élmény. Ennek vethet véget az a bringakerék, amely egyáltalán nem bír kidurranni.

   A német BigRep nevű vállalkozás némi uniós támogatás és 3D-nyomtatás segítségével készített egy olyan abroncsot, amit még szándékosan sem lehet kilyukasztani – tudta meg a Hvg.hu.

   A csapat a 3D-nyomtatást hívta segítségül, amellyel egy olyan gumit készítettek, amelyhez levegő sem kell. Az abroncs speciális szerkezetének köszönhetően képes megtartani a kerékpáros és a bicikli súlyát is, miközben hiába hajt bele bármilyen üvegszilánkos-szöges akadályba, nem durran ki. A gumiban ugyanis nincs levegő, így a hagyományos változatnál jóval tartósabb és még az extrém hőmérsékletnek is képes ellenállni.
   A kerék előállításához hőre lágyuló elasztomert használtak, amelynek az anyag végül a rugalmasságát köszönheti. A BigRep szerint ezzel a technológiával nemcsak a különböző terepek, de akár a különböző időjárási körülmények számára is külön abroncsot tudnának előállítani.
   Majd” két évvel ezelőtt már beszámolt a Vé egy hasonló kezdeményezésről, sajnos annak ára darabonként húszezer forint körül mozog, nem is terjedt el tömegesen. Csak reméljük, hogy BigRep abroncsa olcsóbb lesz és gyártják is majd tömegesen, bár ennek a mai, könnyen kilyukadó gumikat gyártók aligha örülnének.