Oldalletöltések száma: 8697912
2019. április 24. szerda 08:21,
György napja van.

Hosszabb munkaidő, jóval alacsonyabb bérért

tanar mindler comMeglehetősen sűrűn jelennek meg statisztikai adatok arról, hogy Magyarországon milyen lendületesen nőnek a fizetések, és hogy egyre kevésbé lesz érdemes külföldre menni dolgozni, hiszen itthon is jól lehet keresni. Aztán persze egy másik statisztákából gyorsan kiderül, hogy a hazai bérek még csak köszönőviszonyban sincsenek a nyugatiakkal. Ez igaz a pedagógusi jövedelmekre is.

   Megjelent kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet, az OECD Education at a Glance című jelentése a szervezetbe tartozó tagországok oktatási rendszereiről, amelyről a Qubit.hu írt elemzést. A cikkből és az adatok sorából ezúttal a tanárok fizetésére vonatkozó részt emeltük ki.

   Az összeállításból sok más érdekesség mellett kiderül, hogy az OECD-tagok közül Magyarországon jár az egyik legnagyobb kereseti előnnyel, ha valaki felsőfokú képesítést szerez. A diplomások jóval több állás közül is válogathatnak, különösen, akik mester-, illetve doktori fokozatot szereznek. Ugyanakkor igen kevesen jutnak el a felsőfokú képzésig. A szakképzésben részesültek körében a munkanélküliségi ráta alacsony, keresetük azonban nem is közelít az érettségizettekéhez és a diplomásokéhoz.
   Óriási fizetéskülönbség van a 25-64 éves diplomás férfiak és nők között. A felsőfokú képesítést szerzett nők átlagosan 67 százalékát keresik a diplomás férfiak fizetésének. Ez a legalacsonyabb ráta az EU-ban is tag OECD-országok körében (a továbbiakban EU-23).
   A 2005 és 2013 közötti tartós relatív csökkenés után 2013-2014-ben nagyot nőtt a tanárok fizetése, de még mindig alacsonynak számít az OECD- és az EU-tagországoka jellemző tanári fizetésekhez képest. Bár a magyar tanárok kötelező munkaideje hosszabb, mint más OECD-országokban (az óvodapedagógusok évente átlagosan 1344 órát kötelesek tanítani, ez az egyik legmagasabb szám az OECD-n belül), a fizetésük alacsonyabb. 2005 és 2013 között a 15 év tapasztalattal rendelkező pedagógusok fizetése az iskola előtti képzésben 28 százalékkal csökkent, 32 százalékkal az iskolákban, és 35 százalékkal a középiskolákban. Ehhez képest dicséretes, hogy 2013-ban növekedésnek indultak a tanári fizetések, és ma az óvodapedagógusoké 23 százalékkal magasabb, mint 2005-ben volt, az általános iskolai tanároknál ez 10 százalék. A középiskolai tanárok fizetése azonban még mindig 3 százalékkal alatta van a 2005-ös szintnek.
   A többi OECD-országra is jellemző, hogy a többi diplomás béréhez viszonyítva a tanárok keresete alacsony, de Magyarországra különösen. Míg egy kezdő tanár 16 ezer amerikai dollár éves fizetésre számíthat, ha eljut a bértábla tetejéig, 28 500 dollárra számíthat, ami még mindig csak kb. 70 százaléka annak, amit egy teljes állásban foglalkoztatott magyar diplomás keres. Az EU23-aknál a felsősöket tanító tanároknál 54 400 dollár az átlag, a középiskolaiaknál 57 ezer dollár – derül ki a Qubit.hu összeállításából.