Oldalletöltések száma: 8697777
2019. április 24. szerda 07:47,
György napja van.

És hamarosan a sötétség?

oraatallitas cbc caAhogy arról már többször beszámoltunk, az Európai Unió végre foglalkozni kezdett sok uniós polgár kívánságával, vagyis a tavaszi, őszi óraátállítások eltörlésével. Az, hogy e téren is megoszlanak a vélemények, nem meglepetés, ahogy az sem, hogy azért a többség télen-nyáron egy időzóna mellett tenné le a voksát. Na de melyik legyen az?

   Az augusztus végi EU-s konzultáció során a magyar szavazók közül 90 százaléknyian, azaz tízből kilencen az óraátállítás ellen tették le voksukat, de azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a nyári vagy téli időszámítás lesz-e a befutó. A hivatalos statisztikák szerint a magyarok óraátállítás-ellenessége az 5. legmagasabb elutasítottságot jelenti az EU 28 tagállama közül. A Pénzcentrum.hu foglalta össze az uniós véleménynyilvánító szavazás adatait.

   Az 510 milliós Európai Unió polgárainak csak egy töredéke, 4,6 millió európai állampolgár vette a fáradtságot, hogy véleményt nyilvánítson. A voksolók igen tetemes része, pontosan 84 százaléka szavazott arra, hogy nem kell többé a téli-nyári időszámítás, a kettő helyett legyen inkább állandóan egy időszámítás.
   Bár a szavazás végeredménye elég egyhangúnak tűnik, azért bőven akadtak olyan országok, ahol annyira nem repestek az ötletért az ott lakók. Olaszországban például az EU-s átlagtól majd 20 százalékkal elmaradt azok aránya, akik eltörölnék az óraátállítást. Máltán ugyanakkor jóformán csak a válaszadók fele pártolta a téli-nyári időszámítás beszüntetését, míg Cipruson és Görögországban megbukott a kezdeményezés, hiszen utóbbi kettőben Európában egyedülálló módon alulmaradtak az óraátállítás ellenzői.
   A téli vagy nyári átállással kapcsolatban egyébként még nincsenek hivatalos információk, arról ugyanis a tagállamok szabadon dönthetnek, hogy melyiket szeretnék élvezni a jövőben. Ez azonban még nem történt meg. Most a legtöbb jel arra utal, hogy a nyári időszámítás lesz itthon a befutó, bár a Magyar Alvás Szövetség a nyári időszámítással szemben éppen, hogy a télit javasolná, mint az emberi egészségre legmegfelelőbbet – derül ki a Pénzcentrum.hu összefoglalójából.
   Ha pedig tényleg a téli lenne itthon a befutó, téli és nyári estéinket is a régi filmklasszikus címével jellemezhetjük majd: És hamarosan a sötétség…