Oldalletöltések száma: 9230184
2019. június 20. csütörtök 15:43,
Rafael napja van.

Tejpótlók tejcukorérzékenyek számára

szojatej indiamart comEurópában, az északi országokban kevesebben, délen sokan érzékenyek a laktózra, és például Ázsiában helyenként a lakosság több mint 90 százaléka tejcukorérzékeny. Magyarországon a becslések szerint több mint hárommillió embert érint ez az érzékenység, ennek ellenére az élelmiszeripar igen visszafogottan készít laktózmentes termékeket.

   Emiatt aztán a tejcukorérzékeny emberek nem ihatnak tejet, vagy drágán vehetnek maguknak laktózmentes készítményt. De helyettesíthetik a tejet növényi alapú tejjel is. Egy nemrég készült tanulmány szerint ezek közül a szójaital a testünk számára a legoptimálisabb – számolt be a Studyfinds.org írása nyomán a Dívány.hu.

   A növényi italok számos táplálkozási előnyhöz juttatják a laktózérzékeny embereket. A legtöbb ilyen termékkel kapcsolatos probléma azonban mégis abból ered, hogy nem minden esetben képesek pótolni a hagyományos tejtermékekben található tápanyagokat.
   A kanadai McGill Egyetem kutatói ezért megvizsgálták, hogy melyik növényi eredetű tejpótló tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. A táplálkozási szakemberek négyféle terméket, a mandula-, a szója-, a rizs-, és a kókuszitalt hasonlították össze, az eredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy a szójatej a lehető legideálisabb tehéntejpótló.
   A mandulaital kiegyensúlyozott tápanyag- és alacsony energiatartalom mellett elfogadható ízű, hátránya ugyanakkor, hogy a mandulaallergiások számára nem ajánlott. A rizsitalnagyjából annyi kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej, viszont magas a cukor- és kiegyensúlyozatlan a tápanyagtartalma. A kókuszital ezzel ellentétben alacsony kalóriatartalmú, sokaknak ízlő ízű, viszont nem tartalmaz fehérjét és sok benne a telített zsírsav.
   És végezetül a szójaital előnye, hogy fehérjében gazdag, kiegyensúlyozott a tápanyagtartalma, hátránya viszont, hogy kevésbé ízletes, ráadásul a szójára allergiások nem is fogyaszthatják. Mindezeket összevetve a táplálkozási szakemberek szerint abszolút befutó a szójaital, mert kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej és a rizsital, fehérjetartalma ugyanakkor hasonló a tehéntejéhez, és a kalciumtartalma is magas – derül ki a Studyfinds.org cikkéből.