Oldalletöltések száma: 9229958
2019. június 20. csütörtök 15:03,
Rafael napja van.

Az adakozó tovább és egészségesebben él

adakozas ro radiovaticana vaAmikor kicsi egy gyerek alig várja, hogy születésnapja legyen, vagy karácsony, mert olyankor ajándékokat kap. Később, ha jól nevelték és a nevelésnek foganatja is van, rájön, hogy nem csak kapni, de adni is jó, ugyanakkor az ember természete válogatja, hogy melyiket tartja értékesebbet a kapni, vagy adni közül.

   Egyre több tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy az önzetlenség nemcsak lelki, de testi egészségünkre is jó hatással van. Például egy idős résztvevőkkel végrehajtott ötéves kísérlet szerint, amelyben a csoport egyik fele szociális, érzelmi támogatást kapott, a másik fele pedig támogatást adott másoknak kiderült, tovább él az, aki ad – olvasható a Ténygyár.hu összeállításában.

   Az említett kutatás során a következtetésre jutottak, hogy figyelembe véve a mentális és fizikai egészségi állapotot, családi helyzetet és személyiséget, azoknak, akik támogatást adtak, sokkal több esélyük van arra, hogy az ötéves periódus végéig életben maradjanak. Egy másik tanulmány 3000, nemrégiben egybekelt pár mindennapjait vizsgálta: azok, akik legalább heti 14 órát azzal töltenek, hogy párjukról gondoskodnak, kedveskednek neki, várhatóan sokkal tovább fognak élni.
   A University of British Columbia egy kutatócsoportja magas vérnyomással élő lakosokat vizsgált úgy, hogy mindannyian kaptak hetente 40-40 dollárt. Az egyik csoport feladata az volt, hogy magára költse a pénzt, a másiké pedig az, hogy másokra, vagyis például szervezeteknek adományozzon, ajándékot vegyen egy barátjának. Három hét elteltével azok vérnyomása, akik másokra költötték a 40 dollárt, olyan nagy mértékben csökkent, mint ha elkezdtek volna edzeni, vagy áttértek volna egy egészségesebb életmódra.
   Egy újabb kísérletben a résztvevők egyik csoportja egy számítógépes tesztet töltött ki, a másik csoport pedig abban a tudatban töltötte ki ugyanezt a tesztet, hogy minden jó válaszuk után egy bizonyos összeget utalnak a United Nations World Food Programme szervezet részére, ezzel segítve elő az éhínség megszüntetését. A játék végén azok, akik az utóbbi csoportba tartoztak, sokkal pozitívabb érzelmekkel távoztak, és sokkal inkább gondolták, hogy megérte részt venniük. Egy hasonló kísérlet keretében 5 dollárt kaptak a résztvevők, amit vagy magukra, vagy másokra kellett költeniük. Természetesen hasonló eredményt tapasztaltak ők is: sokkal boldogabbak voltak azok, akik másoknak segítettek a pénzzel – olvasható a Ténygyár.hu írásában.
   Mi meg annyit tehetünk hozzá, hogy adakozni jó, ráadásul egyre több a rászoruló, akinek érdemes is adományozni.