Oldalletöltések száma: 9230180
2019. június 20. csütörtök 15:42,
Rafael napja van.

Vesszük a hamisítottat, de elítéljük az árust

taskak hamisitott kerubinastyle comSzép számmal akadnak honfitársaink, akik nem sajnálják a pénzt egy-egy terméktől, legyen az ruha, műszaki cikk, vagy ruházati kiegészítő, hogy a nagyvilágban elismert, divatos márkát vegyenek, még ha az meg is terheli a pénztárcájukat, mások meg megelégszenek a világmárka olcsóbb hamisítványával. Még többen csak az árat nézik vásárláskor.

   Kevéssé változott a magyar lakosság viselkedése a hamisított termékekkel szemben. Leginkább a bizonytalan forrásból származó gyógyszerekkel, legkevésbé a ruházati cikkekkel szemben óvatosak a vásárlók. Sokan utasítják el az illegálisan másolt, letöltött számítógépes programokat, filmeket – írta az Azénpénzem.hu.

   A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 14 százaléka vásárolt az elmúlt egy évben hamis terméket. Ez azt jelzi, hogy az elmúlt években lényegében nem változott a hamis termékek iránti hazai kereslet. Leginkább a bizonytalan forrásból származó gyógyszereket utasítja el a lakosság, a megkérdezettek 95 százaléka nyilatkozott így. A hamis ruházati cikkekkel szemben azonban 34 százalék, az illatszerekkel szemben 18 százalék mutatkozott kevésbé szigorúnak.
   Az internetezők 18 százaléka vásárolna, illetve fogadna el illegálisan másolt, letöltött számítógépes programokat. A megkérdezettek 12-13 százaléka mondta, hogy nézett vagy hallgatott nem jogtiszta filmet, zenét, több mint 51 százalékuk ugyanis nem akar fizetni ingyen is beszerezhető tartalmakért. Ugyanakkor a szerzői jogokra nem figyelők csaknem háromnegyede egyáltalán nem hajlandó azért fizetni, hogy legális forrásból férhessen hozzá online tartalmakhoz.
   A kutatás szerint a magyarok ugyanakkor szigorúan ítélik meg a hamis termékek árusítását, 63 százalékuk szerint bűncselekmény a hamisítványok eladása, 29 százalékuk még a fogyasztót is felelősségre vonná. A válaszadók 71 százaléka fontosnak tartaná a mostaninál gyakoribb és hatékonyabb ellenőrzést, 65 százaléka pedig szigorúbban büntetné a hamisítókat – derül ki abból a kutatásból, amelynek eredményét az Azénpénzem.hu ismertette.