Oldalletöltések száma: 10548315
2019. december 14. szombat 06:24,
Szilárda napja van.

Lutri Genovából

Eleinte vásári tombolának hívták, korabeli nyelvén: lutrinak.

   Osztrák tükröket és porcelánokat lehetett vele nyerni.  Negyed évezredes a lottó.
   Egy genovai üzletember találta ki, először a genovai polgárok kötöttek fogadásokat az elöljárók személyére.A neveket Később számokkal helyettesítették. A lottójáték a 17-18. századra vált elfogadottá, de nagy haszna miatt mindig uralkodói monopólium volt. Az első társaság 1721-től működött, de bizalmatlanság miatt hamarosan csődbe ment.
   Mária Terézia idején, 1751-ben Ottavio Cataldi genovai márki vette kézbe a jogot, hogy Lotto di Genova néven indítsa újra a szerencsejátékot.
   A nyereséges vállalkozást 1762 körül vezették be a Magyar Királyság területén is. A márki az osztrák kincstárnak évi 130 ezer forintot fizetett, de Cataldinak így is milliós hasznot hozott az üzlet. A fogadásokat Budán, Pozsonyban és Kassán lehetett kötni és erre bécsi biztosok felügyeltek. 
   Egy árva fiú és leány húzta ki a nyertes cédulákat. Őket a társaság hozománnyal jutalmazta. 1770-től jelent meg az újabb fajta lottójáték, az úgynevezett holland osztálysorsjáték, amit aztán II. József császár véglegesen szabályozott az Állami Lottóigazgatóság létrehozásával.