Oldalletöltések száma: 8696783
2019. április 24. szerda 04:06,
György napja van.

Nem így néz ki a boltokban, de kevés a zöldség és a gyümölcs a világon

zoldseg gyumolcs newsnetwork mayoclinic orgEgyre-másra jelennek meg olyan cikkek a különféle portálokion, hogy aki el akarja kerülni az elhízást és egészségesen kíván táplálkozni, naponta többször is egyen zöldséget, gyümölcsöt. Ennek, mint kiderül, az ára mellett más akadálya is lehet.

   Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon – tárták fel tanulmányukban a kanadai Guelphi Egyetem szakemberei.

   A kutatók egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel, és lényeges eltérést mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között. Evan Fraser professzor, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője az Eurekalert tudományos hírportálnak elmondta, hogy a jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet.
   A kanadai tanulmány készítői kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával, amely azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa, és a többi legyen fehérje, zsír és tejtermék. Az élelmiszercsoportokat a szakemberek adagokra osztották és azt találták, hogy a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.
   Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát – olvasható a tanulmányban.