Oldalletöltések száma: 8696844
2019. április 24. szerda 04:12,
György napja van.

A KGB feltette hazánkat a barbecue világtérképére

turanittz kgb facebook comAligha lehet olyan amerikai családi filmet nézni, amelyben ne esne szó a barbecue-ról, vagy ahogy kedveskedve mondják, a BBQ-ról. A barbecue a Wikipédia szócikke szerint zárt rendszerben, alacsony hőmérsékleten, jellemzően 110-125 °C-on keményfa vagy abból készült faszén füstjén történő hosszú sütés.

   A BBQ mifelénk is terjed, de még fényévekre vagyunk e téren az amerikaiak kifinomultságától. A hétvégén rendezték meg az USA-ban a BBQ-világbajnokságot, amelynek első alkalommal magyar résztvevője is volt, a KGB (Katka–Gergő–BBQ)-csapata – tudta meg a Hvg.hu.

   A Tennessee állambeli Lynchburgben október 26-27-én megtartott nemzetközi gasztronómiai eseményen 102 csapat indult a versenytrófeákért, ebből 76 az USA államaiból és 26 csapat a világ 20 országából. A székesfehérvári-velencei KGB az I. Tállya BBQ Verseny & Fesztivál győzteseként szerzett jogot a Jack Daniel’s Meghívásos Barbecue Világbajnokságon való részvételre. A mindössze egy éve versenyző, de Tállya után Ausztriában is Grand Champion címet szerző KGB csapat tagjai, Turanitz Gergely, Turanitz Katalin, Loncsár András és Lencsés Zoltán nagy várakozással, de reális helyzetfelméréssel szállt versenybe a barbecue hazájában.
   A versenybírók által értékelt kötelező – csirke, sertéshús, sertésoldalas, szegy – és a kiegészítő kategóriákban – szósz, választható hazai ízek (a KGB kenyérlángost sütött), választható desszert (a magyar csapat sajttortát készített) – is sikerült jól teljesíteniük, magas pontszámokat elérniük. A trófeát viszont lehetetlen volt elhozni, ugyanis a versenyben elért rangsort, az idei világbajnoktól, a Grand Champion Butcher BBQ-tól kezdve egészen a 41. helyig amerikai csapatok foglalták el.
   A KGB a résztvevők nemzetközi versenyében a 8. legeredményesebb lett, míg az összetett versenyben a 67. helyen végzett – derül ki a Hvg.hu információjában.