Oldalletöltések száma: 8697206
2019. április 24. szerda 04:44,
György napja van.

Mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha zöldséget veszünk

repa sarga giardinaggio itA legtöbb ételünk főzése a zöldségek tisztításával. darabolásával kezdődik, vagyis olyan élelmiszerekről van szó, amelyek elengedhetetlenek mindennapi étkezéseinkből. Mindeddig a zöldségek ára, legalábbis akkora mennyiségben, amennyi egy ebédhez, vacsorához szükséges, nem verdeste az eget, de úgy tűnik ennek vége.

   A gyökérzöldségek akár 40-50 százalékkal, a hagymafélék pedig 30-40 százalékkal drágulhatnak a következő időszakban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc szerint a drágulás oka, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből – olvasható az Infostart.hu hírportálon.

   Egyes zöldségek eltérően viselkedtek a klimatikus viszonyok hatására – emelte ki Ledó Ferenc. A legnagyobb gondban a gyökérzöldségek és a hagymafélék termesztése volt. Európai és magyar viszonylatban is 20-30 százalékkal kevesebb termett a megszokottnál, ez meglátszódik a termelői és a fogyasztói árakban is.
   A kései tavasz után április-május környékén megérkezett a hőség és szárazság, ez csökkentette a terméshozamot. A hagymáknál nyárvégi, gyökérzöldségeknél őszi betakarítás idején jellemző szárazság azonban jótékony hatással van, mert így könnyebben tárolhatók. A hagymák és répák ára jelentősen emelkedik, és ez ki fog tartani jövő tavaszig, mivel importtal sem bővíthető a kínálat, ugyanis Európa-szintű problémáról van szó.
   A sárgarépa 30-40 százalékkal, a fehérrépa 50-60 százalékkal, a hagymafélék 30-40 százalékkal drágulnak az elkövetkező időszakban. A paprikánál és a paradicsomnál a tavalyi árak figyelhetők meg – olvasható az Inforstart.hu oldalon.