Oldalletöltések száma: 10548216
2019. december 14. szombat 05:54,
Szilárda napja van.

Divat a fekete eledel, de sok aktív szenet eszünk vele

fagylalt fekete likecool comHa megnézünk egy képekkel teli szakácskönyvet, színes ételek sokaságát látjuk. A színes talán nem is eléggé kifejező ezekre az ételcsodákra, sokakra a színpompás lenne a jobb szó. Éppen ezért meglepő, hogy sokakat manapság a fekete színű ételek vonzanak. S hogy mitől fekete egy étel? Például a tintahal tintájától, de a fekete élelmiszerek zömének más adja a sötét színét.

   Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az úgynevezett fekete élelmiszerek, mint például a fekete fagylalt, vagy fekete pizza megjelenése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította a fekete élelmiszerek csoportját – olvasható a Portal.nebih.gov.hu oldalon.

   Ahogy a közleményben olvasható, a fekete eledelek színe többnyire aktív szén vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, ráadásul a szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését: egyeseknél ellenérzést, másoknál fogyasztási kedvet vált ki.
   A hivatal figyelmeztetése szerint fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például a vitaminokat és olyan gyógyszermolekulákat mint például a fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai.
   Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet. Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekhez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait, például annak romlását.
   A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását – olvasható a közleményben közleményében.