Oldalletöltések száma: 10548128
2019. december 14. szombat 05:28,
Szilárda napja van.

Jövőre is egy kilogramm lesz az egy kilogramm, csak másként határozzák meg

kilo etalon ng huEgyre kevésbé hihetünk abban, hogy van valami állandó és változatlan, vagy éppen megváltoztathatatlan a világunkban. Legalábbis azok sorában, amelyeket az ember talált ki, alkotott, vagy amiben hisz. Például jó ideje gondoljuk azt, hogy a kilogramm az változatlan, ahogy a másodperc is. Pedig már ez sem teljesen igaz.

   A jövő héten szavazhatják meg a tudósok, 2019 májusától pedig már új módon határozzák majd meg a számításokkor az 1 kg értékét. Ezzel az egyik utolsó nagy etalon is eltűnhet – írta a Hvg.hu.

   A mértékegységeket, legyen szó hosszúságról, időről vagy épp tömegről, mindig egy nagyon pontos egység alapján határozzák meg. A tömeg esetében ezt a meghatározást a Le Grand K segítségével végzik, amit a franciaországi Sèvres városának Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalában őriznek. Ez egy platina-iridium ötvözetből készült mérték, amely az elmúlt 130 évben szolgálta az emberiséget. Ez alatt 40 évente elővették, hogy meghatározzák vele a standard kilogrammot.
   Ennek azonban hamarosan vége lehet, hamarosan kezdetét veszi ugyanis a 26. General Conference on Weights and Measures, vagyis a Nemzetközi Súly- és Mérték Konferencia, ahol a 60 tagország képviselői szavaznak majd arról, újradefiniálják-e az SI (Système International d’Unités) mértékegységrendszer négy mértékegységét: a kilogrammot, az ampert, a kelvint és a mólt. A méter, a másodperc és a kandela (fényerősség) esetében ez már megtörtént, így az egyik utolsó változtatást a kilogrammon hajthatják majd végre.
   A változtatás nem öncélú, csupán arról van szó, hogy stabilabb egységet szeretnének, ami lehetőséget teremt arra is, hogy a jelenleginél is pontosabb módszereket alakítsanak ki az állandók (jelen esetben a kilogramm) mérési egységekké történő átalakítására. Hasonló eset történt már, amikor a métert definiálták újra. 1983-ig a fény sebességét a méter és a másodperc alapján határozták meg. A fény 299 792 458 métert tesz meg egyetlen másodperc alatt. Emiatt pedig 1983-ban újradefiniálták a métert is: az a távolság, amit a fény a másodperc 1/299792458-ad része alatt tesz meg.
   Az új SI mértékegységrendszerben a fentihez hasonló módon értelmezik újra a többi mértékegységet is. Az egy kilogrammot például a kvantumfizikában ismert Planc-állandóval, ennek köszönhetően mostantól a számításhoz használható kilogramm mértéke a 6.62607015x10-34-en kg m2/s lett. A kiszámítása meglehetősen bonyolult, de a lényeg nagyjából az, hogy az egész egy elektromágneses mérlegen alapszik. Ennek egyik serpenyőjében az eddig használt 1 kg-os egység található, a másikat pedig egy tekercs egyensúlyozza. Az egyensúlyban tartáshoz szükséges elektromágneses teljesítményből visszaszámították a Planc-állandót, ebből pedig kijött a tömeg.
   A szakemberek legközelebb a másodpercet fogják újradefiniálni, de ez 2030-ig is eltarthat – tudta meg a Hvg.hu.