Oldalletöltések száma: 10548386
2019. december 14. szombat 07:04,
Szilárda napja van.

Pusztítás Fejér megye földjein

Az erózió a folyóvíz, jég, szél pusztító, alakító munkája a földfelszínen.

   Fejér megyében a becslések szerint húsz év alatt tizenöt százalékkal nőtt az erózióval fenyegetett mezőgazdasági földek nagysága - mondta a megyei MGSZH szakembere.
   Míg 1990-ben "csupán" kétszázezer hektárt, addig 2010-ben már kétszázharmincezer hektár mezőgazdasági földterületet pusztít megyeszerte az erózió - mondta Szabóné Kele Gabriella, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.
   A talajtani szakértő rámutatott: a víz- és szélerózió hatásai csak hosszabb idő alatt válnak mérhetővé a földterületeken. Az igazgatóság munkatársainak kísérleti programja idén tavasszal helikopteres megfigyelést végzett Fejér megyében. Az elsődleges tapasztalatok azt mutatják, hogy a megyében már az öt százalékosnál kevésbé lejtős területeken is látható az erózió hatása. 
   Így van ez a Mezőföldön is, ahol az uralkodó talajtípus Magyarország egyik legtermékenyebb talaja, az úgynevezett csernozjom. Az áprilisi szeles időszak a helytelen művelés következtében több alkalommal is porvihart kavar az elporosodott talajfelszínen, például az M7-es autópályán, Martonvásár - Kápolnásnyék térségében.
   A Magyarországon tizennyolc éve működő Talajvédelmi Információs Monitoring Rendszer (TIM) ezerkétszáz mintavevő pontja közül hatvanöt található Fejér megyében. A talajvédelmi szakemberek e pontokon évente vesznek talajmintákat, százötven centiméter mélyből. Az elvégzett vizsgálatok alapján Fejér megye talajai egészségesek, nem szennyezettek" - húzta alá az igazgatóhelyettes.