Oldalletöltések száma: 8697779
2019. április 24. szerda 07:47,
György napja van.

Ha a gyereket bocsánatkérésre kötelezzük, biztos, hogy nem úgy gondolja

nevel felnott gyerek loinhacviet infoKérj bocsánatot! Ugyan milyen gyakran halljuk ezt más szülőktől, vagy mondjuk mi magunk, amikor ráripakodunk rosszcsont gyermekükre illetlen viselkedése miatt. A gyerek aztán ilyenkor vérmérséklete, önérzete szerint vagy dacosan hallgat, vagy kényszeredetten elrebegi: bocsánat. Mint kiderült, helytelen az ilyen szülői magatartás.

   A Michigani Egyetem kutatóinak a Merrill-Palmer Quarterly című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint a színlelt bocsánatkéréskor épp a gesztus lényege, a megbánás kifejezése és a kapcsolat helyreállítására tett erőfeszítés veszik el, ezért a gyerekek számára ilyenkor még ellenszenvesebbé válhat a bocsánatkérő személy.

   Az egyetem munkatársai megnézték, hogy miként reagálnak a 4-9 éves gyerekek a kortársaik között lezajló három különböző bocsánatkérési forgatókönyvre: a spontán, az utasításra történő, de őszinte, valamint a kikényszerített bocsánatkérésre. Az eredmények szerint a gyerekek ugyanúgy tekintettek az őszinte bocsánatkérésre, függetlenül attól, hogy az spontán módon, vagy egy felnőtt utasítására történt-e. A kikényszerített bocsánatkérést azonban nem érezték hatékonynak a gyerekek, különösen a 7-9 évesek.
   Minden gyerek úgy gondolta, hogy a vétkes fél rosszabbul érezte magát a bocsánatkérés után, mint előtte, de a 7-9 évesek szerint a bocsánatkérésre kényszerített gyerekek rossz érzései inkább a büntetés lehetőségéből fakadtak és nem a bűntudat dolgozott bennük. Ráadásul a gyerekek mind úgy gondolták, hogy az áldozatok jobban érezték magukat, miután őszintén bocsánatot kértek tőlük, ám a kikényszerített, nem őszinte bocsánatkérést rossz érzésekkel fogadták.
   Craig Smith, a tanulmány egyik készítője szerint, ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele fog elsülni. A gyerekek számára nem szimpatikus egy ilyen bocsánatkérő. A kutató azt ajánlja, hogy amikor a gyerek lenyugodott, segítsünk neki megérteni, mit és miért érez a másik személy.    A bocsánatkérés csak az egyik lehetőség, de még sok más út létezik. Kutatások bizonyítják, hogy még az óvodások is értékelik, amikor egy bajkeverő társuk tettekkel próbálja jóvátenni korábbi vétségét. A tettek néha erősebbek a szavaknál.