Oldalletöltések száma: 9233667
2019. június 21. péntek 02:20,
Alajos és Leila napja van.

Már az autótolvaj iparág sem a régi

autotolvaj

Az autótulajdonosoknak, ha reggel kimennek az utcára az autójukhoz, mindig ott a gondolat a fejükben, vajon megvan-e még a kocsi? Akitől pedig már loptak el autót, az sohasem felejti el ennek örökre rögzült „élményét”.

   Szerencsére egyre kevesebben szembesülnek azzal, hogy autójuk nincs ott, ahol hagyták. Tavaly tovább csökkent az autólopások száma a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez (NAKE) beérkezett bejelentések szerint, a legtöbb lopási eset azokat a modelleket érintette, amelyekből a legtöbbet importálunk – írta a Porfolio.hu a Vezess.hu részletes cikke alapján.

   Az NAKE a lopott autók felkutatásával, a lopások visszaszorításával foglalkozó közhasznú egyesület, ahova a rendőrségi feljelentés mellett szintén érdemes bejelenteni egy autó ellopását. Az általuk vezetett statisztika arányaiban évről-évre jól illeszkedik a rendőrségi hivatalos statisztikához, de számosságában alacsonyabb, így elsősorban a trendek elemzésére alkalmas a statisztikájuk. A NAKE-hez bejelentett autólopások száma tavaly 182 volt, míg egy évvel korábban 200 esetet regisztráltak.
   Az elmúlt években hatalmasat csökkent az autólopások száma itthon, 2007-ben például a hivatalos statisztika szerint még 7500 autót loptak el, míg a tavalyi első félévben 384 lopás történt Magyarországon a hivatalos statisztika szerint, amit a Pénzcentrum kért ki a rendőrségtől. Ez azt jelenti, hogy a féléves statisztikából kiindulva nagyjából 700-750 autólopás történhetett tavaly, vagyis tizedannyi, mint 11 évvel korábban.
   Az NAKE adatbázisa azonban az ORFK listájával ellentétben nem csak a márkákat, hanem a modelleket is felsorolja. Az adatokból az látszik, hogy a legtöbb autót Budapesten lopják el, és a tolvajok által legkedveltebb autók listájának első három helyén sorrendben a Ford Focus, Skoda Octavia és a Volkswagen Polo állt – derül ki a Vezess.hu összeállításából, amelyről a Portfolio.hu írt.