Oldalletöltések száma: 9230116
2019. június 20. csütörtök 15:31,
Rafael napja van.

A veterán evezős világbajnokságra igen szép arcát mutatja majd a sukorói pálya

partfalepites v to magyarepitok huNégy év alatt fiatalodik meg a Velencei-tó, írtuk 2017 decemberében, amikor arról is beszámoltunk, hogy mi mindent építenek a szakemberek az erre a célra szánt 14 milliárd forint uniós támogatásból.

   A tavaly megkezdett Velencei-tavi partfal-rekonstrukciós projekt idén is javában zajlik. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság összegezte az eddig elvégzett munkákat és azt, hogy idén mivel folytatják majd – olvasható a Feol.hu interjújában.

   2018 májusának végén Sukorón elindult az evezős pálya elavult partfalának rekonstrukciója, amelynek során elbontották a meglévő partfalat, leverték az evezőspálya kötélzetét tartó acélgerendákat, illetve megkezdődött az új partfal építése. Az új partfalat a nemzetközi versenyek elvárásaihoz igazodva a hullámzás optimális csillapítása érdekében rézsűsen alakítják ki.
   A munkások elbontották a vendégmólókat Velencén az Északi kanyari kikötőben, az Északi kanyari félszigeten, a Béke utcai kikötőben, Gárdonyban a Gárdonyi félszigetnél és a Határárki kikötőben, továbbá a horgászcsónakok számára a szükséges mértékű kikötési lehetőség biztosítása mellett megtörtént a vendégmólók eltávolítása a dinnyési MOHOSZ kikötő egy részén is.
   Ahogy a lapnak Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese elmondta, a tervezett öbölkotrásokból kikerülő zagy fogadására szolgáló zagytározók kialakítása folyamatosan halad. Megépítettek Sukorón és Velencén a HIDRO kikötő mellett két kisebb kapacitású zagytározót, továbbá előkészítő munkák kezdődtek a Cserepes-szigeti zagytéren. A MOHOSZ csónakkikötő keleti öblének kotrása szintén megkezdődött. Az innen kikerülő anyagot a Cserepes-szigeten helyezték el.
   A tavalyi munkálatokat idén is folytatják. A közelgő veterán világbajnokság okán kiemelt fontosságú sukorói evezőspálya partfalépítésén túl több helyen megkezdődtek a terméskő burkolatú, rézsűs partfalak építési munkái. A Velencei-tóba torkolló északi vízfolyások sankoló tereinek (vízmosásba telepített hordalékfogó tározó) tisztítása, növényzetirtása és földmunkái pedig már elkészültek, jelenleg, ahol szükséges a tervezett torkolati műtárgyak építése zajlik – derül ki a Feol.hu interjújából.