Oldalletöltések száma: 9233645
2019. június 21. péntek 02:13,
Alajos és Leila napja van.

Hiszékenyebbek a 65 felettiek, bőszen terjesztik az álhíreket

alhir facebook vocativ comVitathatatlanul az álhírgyártás, a fake news, valamint a kép- és videohamísítás, vagyis a deepfake határozza meg ma a közbeszédet, amely egy-egy celeb, politikus, párt vagy kormányzat viselkedését, tetteit, cselekedeteit ismertté teszi. Azok az (ál)hírek terjednek leginkább,, amelyeket elhiszünk, miközben a valóság talán egészen más.

   Ma már nehéz eligazodni abban, hogy mi az igazi valóság és mi az az álvalóság, amelyet viszont elhiszünk. Az emberek képzettségtől, nemtől, rassztól függetlenül osztják meg az álhíreket, az egyetlen közös pont, hogy már elmúltak 65 évesek – számolt be egy kutatás eredményéről a Verge alapján a 444.hu.

   A New York és a Princeton Egyetem kutatói felmérése szerint a nyugdíjasok a legnagyobb fakenews-terjesztők – írta a Verge. Képzettségtől, nemtől, rassztól függetlenül osztják meg az álhíreket, az egyetlen közös pont, hogy már elmúltak 65 évesek. A kutatók 2016 kezdetén kezdték el a munkát, a 3500 fős reprezentatív mintában voltak idősek és fiatalok, Facebook-felhasználók és olyanok is, akik nem regisztráltak a közösségi oldalon.
   A 65 évesnél idősebb felhasználók 11 százaléka osztott meg hoaxokat (félrevezetés), míg a 18-29 év közöttieknek csupán a 3 százaléka. Az is kiderült, hogy minél idősebb valaki, annál hajlamosabb terjeszteni a hamisat: a 65 év felettiek kétszer annyi álhírt osztottak meg, mint a 45-65 év közöttiek, és közel hétszer annyit, mint a legfiatalabb, 18-29 éves korosztály – írta a 444.hu.