Oldalletöltések száma: 9233559
2019. június 21. péntek 01:53,
Alajos és Leila napja van.

Szemétre megy el a pénz, pedig stadion is épülhetne belőle

szemet velencenA Velencei-tó térségének településeit, különös a két sokak által látogatott várost, Gárdonyt és Velencét is sújtja az illegális szemétlerakás, amely ellen az önkormányzatok sok pénzbe kerülő szélmalomharcot vívnak. A felelőtlen, környezetet is károsító szemetelők ugyanis nem a nagy nyilvánosság előtt rakják le szemetüket, hanem titokban, sokszor az éjszaka leple alatt.

   Akár 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak települések a területükön illegálisan lerakott szemét elszállítására. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ez akkor is nagy segítség, ha utána senki sem tudja garantálni, hogy nem lesz újra szemetelés – írta meg az Inforstart.hu.

   Illegális hulladéklerakók felszámolására írt ki pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium a magyarországi önkormányzatok számára. Az összesen 240 millió forintos keretösszegből a települések 500 ezer és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő összeget nyerhetnek el. Pályázni január 28-tól egy hónapon át lehet.
   Szebenyi Péter, a Hulladékvadász.hu oldalt üzemeltető alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a fő probléma a megelőzés hiánya, hiszen miután a jogszerűtlenül elhelyezett hulladékot az önkormányzat elviszi, később újabb szemetelés történik. A szakember szerint illegális lerakóhelyek szó szerint bárhol keletkezhetnek.
   A hulladék akár szezonális is lehet – mondta a szakértő. Az őszi időszakban gyakrabban vannak zöldhulladék-lerakatok, de főként kommunális szemét és építkezési törmelék a gyakori. Ezek csupán egyik része a lakossági szemetelés eredménye, több építési és lomtalanítási cég is lebukott, hogy illegális lerakóban gyűjti a felhalmozott hulladékot. Egy önkormányzat akkor válik illetékessé a kérdésben, ha a hulladékot önkormányzati vagy közterületen helyeznek el – írta az Infostart.hu.
   Itt jegyezzük meg, hogy például Gárdony városban nem csak a turisztikai főszezonban, amikor a város állandó lakosságát többszörösen meghaladó nyaralótulajdonosok, üdülők, egynapos vendégek lepik el a várost, hanem a köztes időszakban is sajnálatosan sok szemét lepi el a sétányokat, parkokat és különösen a város külső területeit. Talán a tudatot kellene módosítani, amelyt már kisiskolás korban kellene elkezdeni és folyamatosan folytatni felnőtt korig.