Oldalletöltések száma: 9494416
2019. július 20. szombat 14:29,
Illés napja van.

Magunkkal és a Földdel is jót teszünk, ha étrendet váltunk

etrend korszeru oregonsportsnews comVannak, akik dúskálhatnak a jobbnál jobb ételek között, mások pedig már annak is örülnek, ha nem kell éhesen tölteniük a napot. Akik válogathatnak az ételekben, közel sem táplálkoznak egészségesen, és miután hatalmas tömegről van szó, mindez nem csak nekik, de a Földnek is árt.

   A tudósok felfedezték, hogy az ideális táplálkozás együttesen hatna jótékonyan úgy a bolygó, mint az emberek egészségére. Ebbe beletartozik a diófélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztásának megduplázása, továbbá a hús és a cukor bevitelének felére csökkentése – írta a Reuters.com.

   Ha a világ követné a Planetary Health, vagyis a Föld egészége diétát, akkor a kutatók szerint több mint 11 millió korai halálesetet lehet megelőzni minden évben, miközben csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.
   Tim Lang, a kutatást vezető brit egyetem professzora szerint a Föld népessége akár a 10 milliárdot is elérheti 2050-re, ezért a hatalmas embertömeg táplálása és egészségük megtartása az étkezési szokások átalakítása nélkül megoldhatatlan lesz. Mindehhez szükséges az élelmiszertermelés javítása és az élelmiszer-pazarlás csökkentése is.
   A kutatók szerint számos életveszélyes krónikus betegség köthető a rossz étrendhez, az elhízáshoz, cukorbetegséghez, az alultápláltsághoz és a rák számos típusához. A tudósok úgy látják, hogy az egészségtelen táplálkozás világszerte több halált és betegséget okoz, mint a nem biztonságos szex, alkohol, kábítószer és dohányzás együttvéve.
   A javasolt planetáris étrend kidolgozása, amely a Lancet egészségügyi folyóirat megrendelésére egy hároméves projekt keretében történ, 37 ország szakemberei vettek részt. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy az olyan élelmiszerek, mint például a vörös hús és a cukor globális átlagfogyasztását 50 százalékkal kell csökkenteni, de a diófélék, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztását meg kellene duplázni.
   A kutatók a közelmúltban tartott tájékoztatójukban elismerték, hogy nagyon ambiciózus az elképzelésük, de remélik, hogy világszerte elfogadják azt, nem utolsósorban azért, mert hatalmas globális egyenlőtlenség áll fenn az élelmiszerhez való hozzáférés terén – írta a Reuters.com.