Oldalletöltések száma: 9493972
2019. július 20. szombat 13:18,
Illés napja van.

Most bárki tehet egy ötperces utat a Mars felett

mars imagenesmy comBizonyára sokakat foglalkoztat egy Mars-utazás kalandja, pedig még igen keveset tudunk a vörös bolygóról, annak ellenére, hogy már közel fél évszázada kutatnak emberi eszközök a planétán. Most viszont egy igen érdekes és látványos kisfilm segítségével ismerkedhetünk a Marssal.

   Az Európai Űrügynökség (ESA) 2003 júliusában indította el az első űrszondáját a Mars felé. A Mars Express kamerája azóta rengeteg felvételt készített, ezekből állítottak most össze egy nagyon látványos videót – írta a Hvg.hu.

   Mire az első ember a Marsra léphet már szinte úgy ismerjük majd a bolygót, mint a a saját tenyerünket. Már eddig is számtalan fotó és videó készült a Mars különböző részeiről, amelyeket sikerült egy-egy műholdnak vagy a marsjáróknak megörökíteniük.
   A Mars Expresst az Európai Űrügynökség első európai marskutató szondáját 2003 júliusában indították útnak és decemberére el is érte a szomszédos égitestet. A küldetését kétszer is meghosszabbították, másodjára a 2020 utáni éveket jelölték meg a munkája utolsó pillanataiként. Ennek köszönhetően az űreszköz számos mérés eredménye mellett jóval több felvételt is tudott a bolygóról készíteni, mint az az eredeti tervben szerepelt.
   Az ESA most ezekből a felvételekből készített egy animált videót, amelyhez az elmúlt 15 év fotóit használták fel. A YouTube-ra feltöltött videót elég nagy képernyőn nézve az embernek olyan érzése támad, mintha ő is ott repülne a Mars felszíne felett, eközben pedig az égitest nevezetes részei haladnak el a szeme előtt.
   A videóhoz az űrszonda nagyfelbontású sztereó kamerája (High Resolution Stereo Camera, HRSC) szolgáltatta a képi anyagot, ahol a legtöbb fotó felbontása nagyjából 10 méteres, de van olyan is, ahol 1,8 méter. Emellett 3D-s képeket is készített, amely segít megérteni a bolygó felszínének térbeli és időbeli folyamatait – írta a Hvg.hu.