Oldalletöltések száma: 9901697
2019. augusztus 23. péntek 08:45,
Bence napja van.

Olcsó nem, de legalább lesz kávé

zoldkaveMíg 2016-ban arról kellett beszámolnunk, hogy az El Nino jelenség miatt veszélyben van a kávétermés, sőt egyes szakértők már a kávécserjék kipusztulásáról is beszéltek, most éppen ezzel elletétes, ezúttal örömteli hírről értesültünk és megint csak az El Ninó okán.

   Nem lesz kávéhiány az El Nino időjárási jelenség miatt, sőt, nő a termelés, ezt állítja a kolumbiai kávétermesztők szövetségének elnöke. Az El Nino száraz meleget és rövid, hirtelen áradásokat hoz a dél-amerikai országba – írta az Euronews.com.

   Ha a trágyázás is megfelelő, akkor a tavalyi 13,6 millió zsákról 14 millió zsákra nőhet a terméshozam. Egy-egy zsákba 60 kilogrammnyi kávébab kerül a szállításkor. A kolumbiai kávétermesztők szövetségének elnöke, Roberto Velez szerint idén más az időjárás, az enyhe El Nino támogatóan hat a cserjék virágzására és most valóban nagyon szépen virágoznak a növények.
   A nemzetközi felvásárlási árak viszont továbbra is gondot okoznak. 125 kilogrammnyi kávéért legalább 240 dollárt kell kapnia egy gazdának, hogy megtérüljenek költségei, a nagykereskedők azonban a nemzetközi árak miatt ennél körülbelül 5-6 dollárral kevesebbet ajánlanak – derül ki az Euronews.com információjából.