Oldalletöltések száma: 9901438
2019. augusztus 23. péntek 08:21,
Bence napja van.

Mindegy a sorrend, csak a mennyiség nem

ivaszat sciencedaily comVannak szokásaink, hiedelmeink, amelyek anélkül, hogy valamikor is kutatták volna igazukat, apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre terjed. Ezek némelyike veszélyes is lehet az emberre, mások, mint például a sör és bor egymás után fogyasztásáról szóló hiedelmünk legfeljebb csak kisebb bajokat okozhatnak

   Sörre bor, mindenkor, borra sör, meggyötör. ki ne ismerné ezt a kocsmáról, kocsmára, buliról, bulira terjedő mondást? A tudósok nemrégiben egyértelmű választ találtak a kérdésre, ugyanis mindegy, milyen sorrendben issza ezeket az italokat az ember, ha sokat fogyaszt belőlük, ugyanúgy másnapos lesz tőlük – írta a Hvg.hu.

   A The Guardian cikke szerint német és brit tudósok most választ adtak a súlyos kérdésre. Kiderült, teljesen mindegy, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk őket, ha túl sok fogy belőlük, a vége ugyanaz, berúgunk és másnaposak leszünk.
   A lap idézi a kutatásban részt vett egyik szakembert, Kai Henselt, aki elmondta, 19 és 40 év közötti embereken tesztelték, van-e értelme követni a szabályt. A kutatás során háromféle módon itatták a résztvevőket: az egyik csoport előbb sört, majd bort fogyasztott, a másik szintén, ám fordított sorrendben, a harmadikhoz tartozók pedig vagy bort vagy sört.
   A végeredmény szerint mindhárom kategóriába tartozók ugyanakkora véralkoholszinttel rendelkeztek a kutatás végére. Egy héttel a teszt után újabb vizsgálatot hajtottak végre, ám ezúttal kicsit módosítottak rajta. Az első és második csoportnál változtattak az italok sorrendjén. Azonban ez sem volt hatással a végeredményre, mert a páciensek többsége ugyanúgy hányt, szédült és fejfájásra panaszkodott, mint a korábbi teszt végén – idézte a The Guardian cikkét e nemzedékek sorsát meghatározó témában a Hvg.hu.