Oldalletöltések száma: 9901549
2019. augusztus 23. péntek 08:30,
Bence napja van.

Jó, ha a vérnyomásmérés mindinkább kikerül a rendelőkből

vernyomasmeres precisionvaccinations comTöbb mint egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy az amerikai kutatók egyik pillanatról a másikra leszállították a magas vérnyomás határértékét. Miután ez az emberek zömének betarthatatlannak tűnt, nagy izgalom támadt világszerte. Idehaza ugyanakkor maradtak a korábbi határértékek.

   Bár nálunk a még elfogadható vérnyomás mértéke megmaradt a 140/90-es értéknél, azért van a gyógyításnál bőségesen változás. Első alkalommal ismertették széles szakmai közönség előtt a magas vérnyomás kezelésére a Magyar Hypertonia Társaság által tett új ajánlásokat Debrecenben, a 16. országos hipertónia napon.

   A társaság legújabb ajánlásai egyértelművé teszik, hogy a magas vérnyomás kezelésében kombinációs eljárást kell alkalmazni, amelyet már a kezelés megkezdésekor fontos elindítani - magyarázta Dr. Páll Dénes.
   A professzor szerint ebben jelentős előrelépést jelent, hogy több olyan készítmény áll rendelkezésre, amely egy tablettában 2-3 hatóanyagot tartalmaz. Ez azért fontos, mert olyan betegség esetén, amelyre évtizedeken keresztül kell gyógyszert szedni, a betegek együttműködőbbek, ha kevesebb tablettát kell bevenniük.
   A professzor tájékoztatása szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 44 százaléka, mintegy 3,5 millió ember hipertóniás. Mintegy 1,5 millióról mondható el, hogy minden rendben van, ismert és jól kezelt a vérnyomása. További egy-egymillió embernél vagy nem ismert az egyébként fennálló betegség, vagy ismert, de a kezelésekkel nem sikerült elérni a megcélzott vérnyomásértéket.
   Az új irányelvben azt a célt is megfogalmazták, hogy a vérnyomásmérés helye egyre inkább kikerüljön a rendelőkből. Megbízhatóbb diagnózis állítható fel ugyanis, ha a páciensek megszokott környezetükben, otthon, vagy a munkahelyen mérik rendszeresen a vérnyomásukat, mint a nagyobb stresszt jelentő orvosi rendelőben –ismertette Dr. Páll Dénes professzor az újdonságokat.