Oldalletöltések száma: 9494306
2019. július 20. szombat 14:11,
Illés napja van.

Kevésbé ismeri meg a világot, aki mindent lefotóz

fotozas pexels comEgy korábbi kutatás eredménye szerint minél többet használjuk az egyre csak okosodó okostelefonokat, annál butábbak leszünk, beszűkülnek képességeink. Most egy más megközelítésű kísérlet igazolta ugyanezt.

   Kutatások sora igazolja, hogy az állandó fotózás tönkreteszi azt a képességünket, hogy a látott információk beépüljenek a memóriánkba. Ráadásul azzal, hogy folyton mindent, mindenhol lefényképezünk, elveszítjük a jelenlétünket, nem átéljük, hanem lefényképezzük az eseményeket, látnivalókat – derül ki a Ridikül.hu cikkéből.

   A Psychological Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint, az, amit lefényképezünk, nem ugyanaz, mint amit látunk. Ugyanis az, amit a fényképezőgép lát, nem feltétlenül azonos azzal, amit az agyunk érzékel.
   Egy kísérlet során egyetemistákat osztottak két csoportra. Mindkét csoportot elvitték egy korábban még nem látott tárlatra. Az egyik csoport minden festményt lefényképezett, a másik csoport tagjai azonban csak nézegették a képeket. Egy hét után megkérték a résztvevőket, hogy mondják el, mit láttak a tárlaton. Kiderült, hogy azok, akik fényképeztek jóval kevesebb képet tudtak felidézni, mint a többiek.
   Más kísérletekből is kiderült, hogy a folyamatos fotózás rossz hatással van a memóriánkra, mert ma már semmit nem akarunk megjegyezni, mindent rögzítünk valamelyik kütyünkön, ezért egyetlen adatot, telefonszámot sem rögzítünk az agyunkban. Márpedig a memória is olyan, mint az izmaink, ha nem használjuk elsorvad – derül ki abból a kutatásból, amelynek tanulságát a Ridikül.hu ismertetett.